iltasyazilim
FD Üye
Mide Kanseri sebepleri nelerdir
Son yıllarda güvenli olmayan boyutlara ulaşan mide kanserinin en kayda değer nedeni yanlış beslenmedir Medikal Onkolog Aziz Yazan, ızgarada pişirilmiş ya da tütsülenmiş, salamura yiyeceklerin mide kanserine davetiye çıkardığını belirtiyor Prof Dr Aykan da çağrıda bulunuyor:
Yeşil ye, sağlıklı ol!
Mide kanseri, tüm dünyadaki kanserler arasında ikinci sırayı işgal ediyor ve her sene yaklaşık 650 bin kişinin ölümüne neden oluyor Özel Vehbi Koç Vakfı İtalyan Onkoloji ve Rehabilitasyon Hastanesi doktorlarından Medikal Onkolog Dr Aziz Yazar, mide kanserinin son yıllarda tehlike boyutlara ulaştığına uyarı çekti Yazan, bunaltıcı hava meşrubat, sık olarak ızgarada pişirilmiş veya tütsülenmiş gıdalar ile tuzlu besin ve salamura ürünlerin fazla tüketilmesinin mide kanserini tetiklediğini belirtti Mide kanserinin temel sebepleri aralarında sigaranın yanı sıra kalitesiz beslenme ile bazı besinlerin fazlaca tüketmesinin manâlı rolü olduğunu vurgulayan Onkolog Dr Aziz Yazan, mide kanserinin bir takım ülkelerde sık görüldüğünü, bunun sebebinin ise genetik faktörler ile yeme alışkanlıkları olduğunu söyledi Bilhassa Japonya başta almak üzere Çin ve İrlanda'da mide kanseri ile fazla sık karşılaşıldığına uyarı çeten Dr Yazan, bu bölgelerde sushi ve sanki salamura, tütsülenmiş ve çiğ et tüketiminin artı olduğunu hatırlatarak, aşırı tuzlu yemenin de mide kanserini tetikleyebileceğini ifade etti
KARADENİZ ILK SIRADA
Mide kanserinin, Türk toplumunda en yaygın şekilde Karadeniz bölgesinde görüldüğünü ifade eden Yazar, alan insanının bunaltıcı hava dere içme alışkanlığının bunda en kayda değer etmen olduğunu anlattı Mide kanserinin en yoğun görüldüğü diğer bölgelerimizin de Doğu ve Güneydoğu Anadolu olduğunu söyleyen Dr Yazan, otlu peynir, tütsülenmiş ve ham balık, tuz balık, turşu ve tandırda pişirilen yemeklerin mide kanserine yakalanma riskini çoğalttığı uyarısında bulundu
ERKEKLERDE TEHLIKE FAZLA
Izgara ve tütsüleme esnasında bütün olmayan yanma sonucu kanseri tetikleyen kanserojen maddeler oluştuğuna dikkat çeken Dr Yazar, Et ürünlerinin salamurası (tuzlama) yapılırken, nitrat ve nitrit tuzlarının kullanılması da bu gıdaların ısıtılması esnasında veya mide içinde, tekrar kanseri tetikleyen maddeleri (nitrosamin) ortaya çıkarıyordedi Yazar, mide kanserinin kadınlara kadar erkeklerde 1,5 kat pozitif görüldüğünü, 6070 yaşları aralarında daha sık karşılaşıldığını da sözlerine ekledi
KURTULUŞ YEŞİLDE
İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü'nden Prof Dr N Faruk Aykan da yeşil yapraklı sebzeler ve C vitamininden zengin meyvelerin mide kanserine karşı koruyucu etkileri olduğunu dile getirdi Aykan, şu önerilerde bulundu: Kayda Değer olan dengelenmiş beslenmektir Gıdalarda bakteri bulaşması büyük ölçüde önlenmelidir; bir fazla gıda eskiden olduğu gibi tuzlanarak değil, soğutularak muhafaza edilmelidir Keza tarımda nitratlı gübrelerin fazla kullanılmamasına da itina gösterilmelidir*
Son yıllarda güvenli olmayan boyutlara ulaşan mide kanserinin en kayda değer nedeni yanlış beslenmedir Medikal Onkolog Aziz Yazan, ızgarada pişirilmiş ya da tütsülenmiş, salamura yiyeceklerin mide kanserine davetiye çıkardığını belirtiyor Prof Dr Aykan da çağrıda bulunuyor:
Yeşil ye, sağlıklı ol!
Mide kanseri, tüm dünyadaki kanserler arasında ikinci sırayı işgal ediyor ve her sene yaklaşık 650 bin kişinin ölümüne neden oluyor Özel Vehbi Koç Vakfı İtalyan Onkoloji ve Rehabilitasyon Hastanesi doktorlarından Medikal Onkolog Dr Aziz Yazar, mide kanserinin son yıllarda tehlike boyutlara ulaştığına uyarı çekti Yazan, bunaltıcı hava meşrubat, sık olarak ızgarada pişirilmiş veya tütsülenmiş gıdalar ile tuzlu besin ve salamura ürünlerin fazla tüketilmesinin mide kanserini tetiklediğini belirtti Mide kanserinin temel sebepleri aralarında sigaranın yanı sıra kalitesiz beslenme ile bazı besinlerin fazlaca tüketmesinin manâlı rolü olduğunu vurgulayan Onkolog Dr Aziz Yazan, mide kanserinin bir takım ülkelerde sık görüldüğünü, bunun sebebinin ise genetik faktörler ile yeme alışkanlıkları olduğunu söyledi Bilhassa Japonya başta almak üzere Çin ve İrlanda'da mide kanseri ile fazla sık karşılaşıldığına uyarı çeten Dr Yazan, bu bölgelerde sushi ve sanki salamura, tütsülenmiş ve çiğ et tüketiminin artı olduğunu hatırlatarak, aşırı tuzlu yemenin de mide kanserini tetikleyebileceğini ifade etti
KARADENİZ ILK SIRADA
Mide kanserinin, Türk toplumunda en yaygın şekilde Karadeniz bölgesinde görüldüğünü ifade eden Yazar, alan insanının bunaltıcı hava dere içme alışkanlığının bunda en kayda değer etmen olduğunu anlattı Mide kanserinin en yoğun görüldüğü diğer bölgelerimizin de Doğu ve Güneydoğu Anadolu olduğunu söyleyen Dr Yazan, otlu peynir, tütsülenmiş ve ham balık, tuz balık, turşu ve tandırda pişirilen yemeklerin mide kanserine yakalanma riskini çoğalttığı uyarısında bulundu
ERKEKLERDE TEHLIKE FAZLA
Izgara ve tütsüleme esnasında bütün olmayan yanma sonucu kanseri tetikleyen kanserojen maddeler oluştuğuna dikkat çeken Dr Yazar, Et ürünlerinin salamurası (tuzlama) yapılırken, nitrat ve nitrit tuzlarının kullanılması da bu gıdaların ısıtılması esnasında veya mide içinde, tekrar kanseri tetikleyen maddeleri (nitrosamin) ortaya çıkarıyordedi Yazar, mide kanserinin kadınlara kadar erkeklerde 1,5 kat pozitif görüldüğünü, 6070 yaşları aralarında daha sık karşılaşıldığını da sözlerine ekledi
KURTULUŞ YEŞİLDE
İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü'nden Prof Dr N Faruk Aykan da yeşil yapraklı sebzeler ve C vitamininden zengin meyvelerin mide kanserine karşı koruyucu etkileri olduğunu dile getirdi Aykan, şu önerilerde bulundu: Kayda Değer olan dengelenmiş beslenmektir Gıdalarda bakteri bulaşması büyük ölçüde önlenmelidir; bir fazla gıda eskiden olduğu gibi tuzlanarak değil, soğutularak muhafaza edilmelidir Keza tarımda nitratlı gübrelerin fazla kullanılmamasına da itina gösterilmelidir*
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.