Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Otizmli Cocuğa Nasıl Bir Eğitim Gerekli?

Hoş geldin! bydevils34 tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Otizmli Cocuğa Nasıl Bir Eğitim Gerekli?
0
86

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
otizmli cocuğun eğitimi,otizmli cocuğun eğitimi nasıl olmalıdır

Otizmli Cocuğa Nasıl Bir Eğitim Gerekli

Vakfın Yonetim Kurulu uyesi Cengizhan Soneren, otizmli cocukları bulunan 42 anne ve babanın katılımıyla kurulan vakfın amacının, otizmli cocuklar icin yaşam merkezi projesini hayata gecirmek olduğunu soyledi

OTİZM NEDİR?

Otizm 3 yaşından once başlayan, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol acan bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor Bu belirtiler otizmi, Asperger sendromu gibi daha hafif seyreden otistik spektrum bozukluğundan ayırıyor Otizm beynin bircok kısmını etkiliyor Ebeveynler genellikle cocuklarının yaşamının ilk 2 yılında belirtileri fark ediyor Erken davranışsal ya da kavrayışsal mudahaleler, cocukların kendine bakabilme yetisi ile sosyal ve iletişimsel yetiler kazanmasına yardımcı olabiliyor

Otistiklerin kucuk yaştan itibaren yoğun eğitim verilerek hayata kazandırılmasını sağlayacak, spor olanaklarına kavuşturacak, onları hayata hazırlayacak ve bakımlarının yapılacağı kampus kurmak istediklerini ifade eden Soneren, şoyle konuştu:

''Bizim cocuklarımız hayata entegre olmada zorluk cekiyorlar Devletin mesleki eğitimleri var ama onlar daha cok otizm dışındaki zihinsel engellilere yonelik Cocuklarımızın hangi alanda ne kadar iyi olabildiklerini anne baba olarak bizler daha iyi biliyoruz Bu nedenle otizmlilerin mesleki eğitim alabileceği, hayata entegre olacağı, hayattan zevk alacağı, tuketici halden uretici hale gelebileceği yontemleri uygulayacak bir merkez oluşturmak istiyoruz Otizmin dereceleri var, hafif ve orta durumdakileri boylece hayata entegre etmeye calışabiliriz Ağır durumda olanlarda bunu başaramazsak bile, sahip oldukları iyi yaşantıyı surdurecek bakım, barınma unitelerine kavuşsunlar istiyoruz

COCUĞUMA NE OLACAK?

Vakıf Yonetim Kurulu uyesi Guzide Tekeş de engelli cocuğu olan her aile gibi ''Ben oldukten sonra cocuğuma ne olacak'' endişesi yaşadıklarını soyledi

Otizmin cok zor ve ağır bir engel grubu olduğunu anlatan Tekeş, şunları kaydetti:

''Son zamanlarda otizme engel bile demiyorlar, farklı gelişim gosteren cocuklar diyorlar Onlarda pırıl pırıl bir zeka var ancak sosyal ve duygusal olarak farklılık taşıyorlar Onlar bizim evlerimizin prens ve prensesleri Cok itinayla bakılıyorlar Rituel oluşturmada cok becerikliler, bir davranışı hemen rutine sokuyorlar ve her gun onun yinelenmesini bekliyorlar Bizden sonra alıştığı luksler onlara temin edilmeyince, algılama şekli 'rituellerim bozuldu, şimdi ne yapacağım' olacak Bunun bunalımını yaşayacak Yaşadıkları duzenin hep suregelmesi gerekiyor ki kendilerini mutlu hissetsinler Bu nedenle boyle bir merkezin hayata gecirilmesi onemli''

Otizm konusunda yasal bircok hakları olduğunu ancak ilgili birimlerce uygulanışında sıkıntılarla karşılaştıklarını belirten Tekeş, ''Otizmliler de her birey gibi zorunlu eğitime devam eder, kaynaştırma eğitimine gider, engelli bireye pozitif ayrımcılık yapılır Ancak kreş aşamasında bile şahsa bağlı itirazlarla karşılaşıyoruz Toplumda bilgilendirmeyle ilgili acık var'' dedi

İYİ EĞİTİMLE CİDDİ GELİŞME GOSTERİYORLAR

Genellikle vakıf senetlerinde ''huzur hakkı'' denilen bir maddenin bulunduğunu belirten Tekeş, şoyle devam etti:

''Yani yonetim kurulu uyelerinden memur olmayanlara ucret odenir Biz ise huzur hakkını kesinlikle istemedik, vakıf senedine koymadık Cunku yonetim kurulunda ben de olmak istiyorum diyen her kişinin, sadece bu amaclara hizmet etmesini sağlamak istedik Paraların harcanmasına yonelik maddeyi koyarken, 'Gelirlerin ucte ikisinden fazlası amaclar doğrultusunda harcanacaktır' dedik Yani huzur hakı yok, yonetim giderlerinden dolayı size masraf odenmeyecek Yonetim Kurulu uyesi kendi cebinden harcayacak, masraf edecek, gonulluluk esasına dayanacak''

Otizm Vakfı Yonetim Kurulu uyesi Gungor Yıldız da otizmli bireylerin erken teşhisle iyi eğitim aldıklarında ciddi anlamda topluma entegrasyon sağladığını ve gelişme gosterdiğini vurguladı

Otistik cocuklar icin duzgun ve yoğun bir eğitim sisteminin onemine işaret eden Yıldız, ''Otistiklerde fiziksel bozukluk olmuyor, o nedenle insanlar durumu bazen algılayamıyor Davranışsal problemler gozleniyor Bu nedenle toplumun cok agresif tepkisi olabiliyor Ailede de sosyal fobi oluşabiliyor Davranışsal problemleri cozmede geri adım atmamak, bunun uzerine gitmek cok onemli'' diye konuştu