iltasyazilim
FD Üye
Mübarek Ramazan Ayı Yazın sıcak ve uzun günlerine denk geldi Sahurda yediklerimize uyarı etmemiz gerekiyor
Ramazan ’da, tok tutan yiyecekler ,içecekler
Ramazan ayı her tarafında beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketmeye özen gösterin Hem, bulgur pilavı, süt ve posalı gıdaları seçim edin Akarsu, kahve ve kola yerine ayran, bitkisel çaylar içilebilir İftardan anında sonra dere içmeyin
Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi, dinç ve dengelenmiş beslenmeyi daha da kayda değer ülkü getiriyor Çünkü bu ayda, öğün zamanlarında, yemek miktarlarında ve seçim edilen besinlerin çeşitlerinde manâlı şansın dönmesi oluyor Özellikle sahur ile iftar arasının önceki yıllara tarafından daha uzun olması, oruç tutan şahısların istek ve susuzluğu yoğun hissetmesine sebep oluyor böylece kan şekerini hızla yükseltmeyen, glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesi büyük tartma taşıyor
İftar ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tüketilen besinlerin yerine, keza gün boyu tok tutacak ayrıca de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle sıralamak gerekiyor Bu ayda ağırlıklı olarak Türkiye ’de temel gıda maddesi olarak kullanılan beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, pirinç yerine de bulgur tüketilmeli Keza, iftar ve sahurda içilen bir kadeh süt, içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri nedeniyle Ramazan ’da dinç beslenmenin temelini oluşturuyor Istikrarsız besinler mideyi ivedi terk ettiğinden kişiler çok daha ivedi özlem hissediyor Bu yüzden çorba, ayran gibi besinler yerine protein ve posalı gıdalar tercih edilmeli Bunun yanı sıra karpuz tarzı besinler de şişlik yapacağından özellikle sahurda seçim edilmemeli
Süt ve meyve suyunu daha artı tüketin
Olağan zamanda birey 45 öğünde beslenirken, Ramazan ayında öğün sayısı ikiye düşüyor Ancak bedenin ihtiyacı olan enerji, protein, vitamin, mineraller ve en önemlisi kalsiyum ihtiyacı azalmıyor Oruç tutanların Ramazan ayı her tarafında tatmin edici beslenmesi gerekiyor Beslenme Uzmanı Aysen Arıcan, sahurda ve iftardan sonra içilen birer bardak sütün, daha sakin ve kuvvetli bir gün geçirilmesini sağladığını belirtiyor İftardan daha sonra içilen nehir ve kahvenin içerdikleri kafein nedeniyle vücutta akışkan kayıplarının artmasına niçin olduğunu söyleyen Arıcan, bu durumun kan basıncı dengesini bozduğuna dikkat çekici ediyor Aysen Arıcan, “Hücrelerin yenilenmesi, yeni dokuların yapımı yavaşlıyor, birçok kronik hastalığa zemin hazırlanıyor Bu nedenlerle Ramazan ayı boyunca süt, meyve suyu gibi sağlıklı akıcı besinlerin tüketiminin artırılması fazla önemli ifadelerini kullanıyor
Besin ve diyet uzmanı Aşkın Yüksel ise sıvı ve posa alımının artırılması gerektiğini aktarıyor Ramazan ayı boyunca sık sık rastlanan rahatsızlıkların başında bağırsak tembelliğinin geldiğine dikkat çeken Yüksel, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ancak bunun önüne geçmek fazla basit Gün içerisinde alınan su ve posayı birazcık artırmakla bu sorun ayrıntılarıyla çözümleniyor Her gün tüketilen şekersiz komposto, taze bunalmış meyve suyu, ayran, nebati çaylar ve bilhassa kuşburnu ilavesi fazla yardımcı Ayrıca bu dönemlerde beyaz ekmek yerine kepekli ekmek veya kepekli tahıl ürünleri tercih edilmeli
Bunlara dikkat
Her besin grubundan ihtiyacınız dek tüketmeye itina gösterin
Tek besine dayalı beslenmekten kaçının
Her gün biri sahurda, biri iftardan sonra edinmek üzere biriki kadeh süt için
İftar ile sahur arasında en az iki ara öğün yaparak beslenin
Kızartmalar, çok yağlı yemekler ve ağır yemekler tüketmekten kaçının
Yemek Yemek sonrası fazla ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları seçim edin
Yemeklerinizi yavaş yiyin, kıtlık varmışçasına süratli yemek yemek, sindirim sistemi rahatsızlıklarına niçin olur
Gazlı, kolalı, kafeinli içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu gibi dinç içecekleri seçim edin
Güvenli gıda tüketimine uyarı edin, açıkta satılan hiçbir besini tüketmeyin
NERGIHAN ÇELEN *
Ramazan ’da, tok tutan yiyecekler ,içecekler
Ramazan ayı her tarafında beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketmeye özen gösterin Hem, bulgur pilavı, süt ve posalı gıdaları seçim edin Akarsu, kahve ve kola yerine ayran, bitkisel çaylar içilebilir İftardan anında sonra dere içmeyin
Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi, dinç ve dengelenmiş beslenmeyi daha da kayda değer ülkü getiriyor Çünkü bu ayda, öğün zamanlarında, yemek miktarlarında ve seçim edilen besinlerin çeşitlerinde manâlı şansın dönmesi oluyor Özellikle sahur ile iftar arasının önceki yıllara tarafından daha uzun olması, oruç tutan şahısların istek ve susuzluğu yoğun hissetmesine sebep oluyor böylece kan şekerini hızla yükseltmeyen, glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesi büyük tartma taşıyor
İftar ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tüketilen besinlerin yerine, keza gün boyu tok tutacak ayrıca de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle sıralamak gerekiyor Bu ayda ağırlıklı olarak Türkiye ’de temel gıda maddesi olarak kullanılan beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, pirinç yerine de bulgur tüketilmeli Keza, iftar ve sahurda içilen bir kadeh süt, içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri nedeniyle Ramazan ’da dinç beslenmenin temelini oluşturuyor Istikrarsız besinler mideyi ivedi terk ettiğinden kişiler çok daha ivedi özlem hissediyor Bu yüzden çorba, ayran gibi besinler yerine protein ve posalı gıdalar tercih edilmeli Bunun yanı sıra karpuz tarzı besinler de şişlik yapacağından özellikle sahurda seçim edilmemeli
Süt ve meyve suyunu daha artı tüketin
Olağan zamanda birey 45 öğünde beslenirken, Ramazan ayında öğün sayısı ikiye düşüyor Ancak bedenin ihtiyacı olan enerji, protein, vitamin, mineraller ve en önemlisi kalsiyum ihtiyacı azalmıyor Oruç tutanların Ramazan ayı her tarafında tatmin edici beslenmesi gerekiyor Beslenme Uzmanı Aysen Arıcan, sahurda ve iftardan sonra içilen birer bardak sütün, daha sakin ve kuvvetli bir gün geçirilmesini sağladığını belirtiyor İftardan daha sonra içilen nehir ve kahvenin içerdikleri kafein nedeniyle vücutta akışkan kayıplarının artmasına niçin olduğunu söyleyen Arıcan, bu durumun kan basıncı dengesini bozduğuna dikkat çekici ediyor Aysen Arıcan, “Hücrelerin yenilenmesi, yeni dokuların yapımı yavaşlıyor, birçok kronik hastalığa zemin hazırlanıyor Bu nedenlerle Ramazan ayı boyunca süt, meyve suyu gibi sağlıklı akıcı besinlerin tüketiminin artırılması fazla önemli ifadelerini kullanıyor
Besin ve diyet uzmanı Aşkın Yüksel ise sıvı ve posa alımının artırılması gerektiğini aktarıyor Ramazan ayı boyunca sık sık rastlanan rahatsızlıkların başında bağırsak tembelliğinin geldiğine dikkat çeken Yüksel, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ancak bunun önüne geçmek fazla basit Gün içerisinde alınan su ve posayı birazcık artırmakla bu sorun ayrıntılarıyla çözümleniyor Her gün tüketilen şekersiz komposto, taze bunalmış meyve suyu, ayran, nebati çaylar ve bilhassa kuşburnu ilavesi fazla yardımcı Ayrıca bu dönemlerde beyaz ekmek yerine kepekli ekmek veya kepekli tahıl ürünleri tercih edilmeli
Bunlara dikkat
Her besin grubundan ihtiyacınız dek tüketmeye itina gösterin
Tek besine dayalı beslenmekten kaçının
Her gün biri sahurda, biri iftardan sonra edinmek üzere biriki kadeh süt için
İftar ile sahur arasında en az iki ara öğün yaparak beslenin
Kızartmalar, çok yağlı yemekler ve ağır yemekler tüketmekten kaçının
Yemek Yemek sonrası fazla ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları seçim edin
Yemeklerinizi yavaş yiyin, kıtlık varmışçasına süratli yemek yemek, sindirim sistemi rahatsızlıklarına niçin olur
Gazlı, kolalı, kafeinli içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu gibi dinç içecekleri seçim edin
Güvenli gıda tüketimine uyarı edin, açıkta satılan hiçbir besini tüketmeyin
NERGIHAN ÇELEN *