Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ramazan da Tok tutan yiyecekler

Ramazan da Tok tutan yiyecekler
0
104

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Mübarek Ramazan Ayı Yazın sıcak ve uzun günlerine denk geldi Sahurda yediklerimize uyarı etmemiz gerekiyor

Ramazan ’da, tok tutan yiyecekler ,içecekler


Ramazan ayı her tarafında beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketmeye özen gösterin Hem, bulgur pilavı, süt ve posalı gıdaları seçim edin Akarsu, kahve ve kola yerine ayran, bitkisel çaylar içilebilir İftardan anında sonra dere içmeyin




Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi, dinç ve dengelenmiş beslenmeyi daha da kayda değer ülkü getiriyor Çünkü bu ayda, öğün zamanlarında, yemek miktarlarında ve seçim edilen besinlerin çeşitlerinde manâlı şansın dönmesi oluyor Özellikle sahur ile iftar arasının önceki yıllara tarafından daha uzun olması, oruç tutan şahısların istek ve susuzluğu yoğun hissetmesine sebep oluyor böylece kan şekerini hızla yükseltmeyen, glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesi büyük tartma taşıyor

İftar ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tüketilen besinlerin yerine, keza gün boyu tok tutacak ayrıca de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle sıralamak gerekiyor Bu ayda ağırlıklı olarak Türkiye ’de temel gıda maddesi olarak kullanılan beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, pirinç yerine de bulgur tüketilmeli Keza, iftar ve sahurda içilen bir kadeh süt, içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri nedeniyle Ramazan ’da dinç beslenmenin temelini oluşturuyor Istikrarsız besinler mideyi ivedi terk ettiğinden kişiler çok daha ivedi özlem hissediyor Bu yüzden çorba, ayran gibi besinler yerine protein ve posalı gıdalar tercih edilmeli Bunun yanı sıra karpuz tarzı besinler de şişlik yapacağından özellikle sahurda seçim edilmemeli

Süt ve meyve suyunu daha artı tüketin

Olağan zamanda birey 45 öğünde beslenirken, Ramazan ayında öğün sayısı ikiye düşüyor Ancak bedenin ihtiyacı olan enerji, protein, vitamin, mineraller ve en önemlisi kalsiyum ihtiyacı azalmıyor Oruç tutanların Ramazan ayı her tarafında tatmin edici beslenmesi gerekiyor Beslenme Uzmanı Aysen Arıcan, sahurda ve iftardan sonra içilen birer bardak sütün, daha sakin ve kuvvetli bir gün geçirilmesini sağladığını belirtiyor İftardan daha sonra içilen nehir ve kahvenin içerdikleri kafein nedeniyle vücutta akışkan kayıplarının artmasına niçin olduğunu söyleyen Arıcan, bu durumun kan basıncı dengesini bozduğuna dikkat çekici ediyor Aysen Arıcan, “Hücrelerin yenilenmesi, yeni dokuların yapımı yavaşlıyor, birçok kronik hastalığa zemin hazırlanıyor Bu nedenlerle Ramazan ayı boyunca süt, meyve suyu gibi sağlıklı akıcı besinlerin tüketiminin artırılması fazla önemli ifadelerini kullanıyor

Besin ve diyet uzmanı Aşkın Yüksel ise sıvı ve posa alımının artırılması gerektiğini aktarıyor Ramazan ayı boyunca sık sık rastlanan rahatsızlıkların başında bağırsak tembelliğinin geldiğine dikkat çeken Yüksel, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ancak bunun önüne geçmek fazla basit Gün içerisinde alınan su ve posayı birazcık artırmakla bu sorun ayrıntılarıyla çözümleniyor Her gün tüketilen şekersiz komposto, taze bunalmış meyve suyu, ayran, nebati çaylar ve bilhassa kuşburnu ilavesi fazla yardımcı Ayrıca bu dönemlerde beyaz ekmek yerine kepekli ekmek veya kepekli tahıl ürünleri tercih edilmeli

Bunlara dikkat

Her besin grubundan ihtiyacınız dek tüketmeye itina gösterin

Tek besine dayalı beslenmekten kaçının

Her gün biri sahurda, biri iftardan sonra edinmek üzere biriki kadeh süt için

İftar ile sahur arasında en az iki ara öğün yaparak beslenin

Kızartmalar, çok yağlı yemekler ve ağır yemekler tüketmekten kaçının

Yemek Yemek sonrası fazla ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları seçim edin

Yemeklerinizi yavaş yiyin, kıtlık varmışçasına süratli yemek yemek, sindirim sistemi rahatsızlıklarına niçin olur

Gazlı, kolalı, kafeinli içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu gibi dinç içecekleri seçim edin

Güvenli gıda tüketimine uyarı edin, açıkta satılan hiçbir besini tüketmeyin
NERGIHAN ÇELEN *
 

Similar threads

Oruçluyken tok tutan yemekler Oruçta tok tutan besinler Ramazanda tok tutan yiyecekler neler Ramazan ayı geldi ve Allah nasip ederse Müslüman alemi Pazar gecesi ilk sahuruna kalkacak ve Pazartesi günü birincil oruçlarını tutacak Günler uzun ve havalar mevsim normallerinin üstünde Şart böyle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
133
Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, Ramazan ayında daha az acıkarak oruç tutabilmek için beslenme önerileri verdi: Pirinç ve sıcak patates yemeği kilo yapar, bulgur ve soğuk patates tok miktar İftar yemeğinden iki saat daha sonra meyve yiyebilirsiniz Tembellik yapmayın, sahura kalkın Bu fazla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
110
Sahurda Ne Yenir? Sahurda Tok Tutan Yiyecekler Bu yıl yaz mevsimine denk gelen Ramazanda dinç oruç tutabilmek için 8 altın kural Bu yıl Ramazan ayının ağustos ayına rastlaması, vücuttaki su dengesini korumanın önemini de ortaya çıkarıyor Sıcak havalarda, fazla bedensel aktivite...
Cevaplar
0
Görüntüleme
108
Mubarek Ramazan Ayı Yazın sıcak ve uzun gunlerine denk geldi Sahurda yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor Ramazan’da, tok tutan yiyecekler ,icecekler Ramazan ayı boyunca beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tuketmeye ozen gosterin Ayrıca, bulgur pilavı, sut ve posalı gıdaları tercih edin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
105
Ramazanda Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir Ramazanda Tok Tutan Besinler Ramazan ayında oruç tutarken tok kalabilmek de kayda değer Bünyemizi tok tutan yiyecekleri bilirsek orucumuzu da pek dinç tutabiliriz Uzmanlar, oruç tutanlara iftara dek acıkmamaları için sahurda yulaf gibi posalı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
858,493Konular
981,562Mesajlar
29,681Kullanıcılar
ghbfghSon üye
Üst Alt