
Tam şeker-çikolata havaları değil de ne? Birbirinden hoş, lezzetli rengarenk tatlı tanımları ile soğuk günlerde içinizi ısıtmaya geldik! Instagram postlarından, YouTube görüntülerine şahane lezzetler!
1. Cinnamon Rolls - Tarçınlı Çörek
Gereçler
Hamur için;
500 gr un
12 gr kuru maya
250 ml ılık süt
100 gr şeker
2 adet yumurta
80 gr tereyağı
85 gr tereyağı
225 gr esmer şeker
3 yemek kaşığı toz tarçın
90 gr tereyağı
175 gr pudra şekeri
80 gr krem peynir
Yarım paket şekerli vanilin
Mayayı sütün içine dökün ve içine bir tutam şeker ekleyerek aktive olmasını sağlayın. Hamur için unu bir kaba eleyin ve şekeri ekleyin. Erittiğiniz tereyağını tahta kaşık ile una yedirin. Yumurta ekleyip topakları ezerek karıştırmaya devam edin. Bir tutam tuz ekleyin. Maya ve süt karışımını ekledikten sonra karıştırıp tezgaha alıp yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında mayalanması için 1 saat dinlendirin. İç dolgu için tereyağını eritin. İçine şeker ve tarçını ekleyin. Mayalanan hamurunuzu bir defa daha yoğurun. Daha sonra tezgahınızda dikdörtgen açın. Açtığınız hamura iç dolguyu sürüp yayın. Hamuru sarıp rulo yapın ve 3 cm kalınlığında kestikten sonra tepsinize aralıklı olarak dizip 30 dakika daha dinlendirin. 180 derecede 20-30 dakika pişirin. Üzeri için tereyağını eritip pudra şekerini eritin ve içine ekleyip krem peynir ve vanilya ile birleştirip karıştırın. Fırından çıktıktan sonra üzerine sürebilirsiniz.
2. Islak Kek
Materyaller
Keki için;
3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
200 gr (1 su bardağı) toz şeker
240 ml (1 su bardağı) süt (oda sıcaklığında)
216 gr (1 su bardağı) sıvıyağ
140 gr (1 su bardağı) un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya (özütü yahut tozu)
3 yemek kaşığı kakao
150 gr toz şeker
240 ml süt
2 yemek kaşığı kakao
100 ml sıvı yağ
Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın. 20-23 cm'lik bir borcamı yağlayıp tabanına uygun yağlı kağıt kesip yapıştırın. Bir çırpma kabında yumurtaları şekerle birlikte 2-3 dakika süratli evrede çırpın.İçine süt ve sıvı yağı da ekleyin, çırpın. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve kakaoyu harmanlayıp bu karışıma ekleyin. Güzelce karışana ve topaklar kalmayana dek çırpın. Çok sıvı bir karışım olacak, ekstra un eklemeyin. Kalıbınıza dökün ve fırında 45 dakika pişirin. Pişmeye 10 dakika kala sosunu hazırlayın. Orta uzunluk bir tencerede tüm gereçleri alıp kaynayana dek çırpma teli ile karıştırın. Kekiniz fırından çıkar çıkmaz evvel eşit formda dilimleyip sonra sıcak sosunu dökün.
3. Muhallebili Çıtır Kadayıf
Materyaller
Muhallebisi için;
2 litre süt
1 su bardağı un
6 yemek kaşığı nişasta
1, 5 su bardağı şeker
1 paket toz krem şanti
200 gr kavrulmuş hazır kadayıf
2 çorba kaşığı tereyağı yahut margarin
1 su bardağı kırılmış ceviz
6 yemek kaşığı toz şeker
Öncelikle bir tavaya tereyağı şeker ve kadayıfı alalım. Şeker ve kadayıfı şeker eriyene kadar kavuralım. Daha sonra cevizi ekleyip karıştıralım. Soğuması için bir kenara alalım. Kremamız için; tencereye süt, un, nişasta ve şekeri alıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştıralım. Koyulaşınca altını kapatıp soğumaya bırakalım. Krema oda sıcaklığına gelince krem şantiyi ekleyip mikserle uygunca karıştıralım. Borcam dikdörtgen tepsiye kadayıfın yarısını dökelim. Üzerine kremayı yavaşça her yerine döküp her yerine eşit gelecek şekilde yayalım. Kremanın soğuması için bekletelim. Daha sonrasında geri kalan kadayıfı üzerine yayıp üzerini cevizle süsleyip buzdolabında bir kaç saat beklettikten sonra dilimleyerek servise hazır edin.
4. Profiterol
Materyaller
Hamuru için;
100 gr margarin
1 su bardağı su
1,5 su bardağı un
5 su bardağı süt
10 yemek kaşığı şeker
5 dolu yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 paket çikolata sosu
2,5 su bardağı süt
Margarini ve suyu tencereye koyalım ve yağ eriyene kadar pişirin. Unu ekleyip ocağın altını kısın ve birkaç dakika düzgünce karıştırarak hamur haline getirin. Ilınması için yan tarafa alın. Ilık hamurun üzerine 4 tane yumurtayı tek tek ekleyin ve mikserle çırpın. Hamuru ister kaşık yardımıyla ceviz büyüklüğünde tepsiye koyun ister sıkma torbasına alın ve aralıklarla tepsiye sıkın. 180 derecede kabarana kadar bekleyin, kabarınca 150 derecede içleri kuruyana kadar bekletin içlerinin büsbütün boşalıp kuruması lazım yoksa çökme olur. Süt şeker ve unu tencereye alın, muhallebi kıvamına gelip pişince ocaktan alın, vanilyayı ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Sos için 2,5 su bardağı süt tencerede paketin üzerindeki tarife nazaran pişirilir 80 gr kadar sütlü yahut bitter çikolata ekleyip kendi sıcaklığında pişirin.
5. Çikolatalı Tavukgöğüslü Kadayıf
Gereçler
Kadayıf için;
150 gr çiğ tel kadayıf
75 gr tereyağı
70 gr bitter çikolata
1 poşet Dr. Oetker Tavukgöğsü
500 ml (2.5 su bardağı) süt
1 tatlı kaşığı margarin
170 gr (1 su bardağı) toz şeker
200 ml (1 su bardağı) su
1 çay kaşığı limon suyu
- 15-20 adet yaban mersini
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınması için evvelce açın. Tereyağı ve çikolatayı bir kaba alıp benmari metodu ile eritin. Kadayıfı büyük bir tepsi içine alın ve üzerine çikolatalı tereyağını gezdirerek dökün. Eliniz ile fazla ezmeden alttan üste gerçek karıştırarak her tarafa eşit formda dağılmasını sağlayın. Kadayıftan bir modül alıp kalıbın bir bölmesine taban ve yanlarını kaplayacak formda yerleştirin. Kalan kadayıfı da başka 7 adet bölmeye birebir halde yerleştirin ve pişirin.Pişirme müddeti: Yaklaşık 15-20 dakika
Fırından çıkarıp kalıp içinde soğumaya bırakın. Sütü bir tencereye alıp üzerine tavukgöğsü poşetini boşaltın. Orta ateşte daima karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın, margarini ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirmeye devam edin. Ocaktan alın ve ortada karıştırarak soğutun. Oda sıcaklığına gelince buzdolabında 1 saat bekletin. Toz şeker ve suyu bir tencereye alın. Orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın, limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan alın ve 10 dakika soğumaya bırakın. Şurubu kalıptaki kadayıfın üzerine gezdirerek dökün. 10 dakika bekletin ve kalıplarından dikkatlice çıkarıp servis tabağına sıralayın. Buzdolabındaki tavukgöğsünü çıkarıp kaşık ile güzelce karıştırın. Krema sıkma torbasına doldurun ve formlu sıkarak kadayıfların içini doldurun. Üzerlerini yaban mersini ile süsleyip servis yapın.
6. Muzlu Muhallebi Tatlısı
Gereçler
Taban için;
- 1 kase bebe bisküvisi
4 bardak süt
7,8 kaşık şeker
1 vanilya
3 yumurta sarısı
3 kaşık un
3 kaşık nişasta
200 ml sıvı krema
100 ml sıvı krema
120 gr sütlü bitter karışık çikolata
Blender'dan bisküvileri geçirip borcama aktarın ve eşit yayıp düzeltin. Çikolatalı sos için; krema hariç bütün malzemeyi sürekli karıştırarak pişirin. Pişen kremaya 200 ml sıvı kremayı ekleyip karıştırın. Krema için; evvel kremayı kaynama noktasına getirin. Çikolataları ek edip karıştırın. Tatlının üzerine gezdirin. Buzdolabında en az 4.5 saat dinlensin. Daha sonra dilimleyip servis edin afiyet olsun.
7. Amsterdam Kurabiyesi
Materyaller
1 adet yumurta
175 gr un (1+1/2 Su Bardağı+1 Yemek Kaşığı )
30 gr kakao
1 Çay kaşığı karbonat
120 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
100 gr toz şeker
100 gr esmer şeker
1/2 çay kaşığı tuz
150 gr sütlü çikolata (irice parçalanmış )
- 80 gr beyaz çikolata
Tereyağı, toz şeker ve esmer şekeri krema kıvamı alana kadar çırpın ve yumurtayı da ekleyerek çırpmaya devam edin. Eleyerek kuru materyalleri ekleyin, yoğurun. İrice parçalanmış sütlü çikolataları ekleyip yoğurun. Hamuru 15 dakika buz dolabında bekletin. Hamurdan cevizden büyük parçalar alın ortalarına beyaz çikolata koyarak büsbütün çikolatayı kapatacak şekilde yuvarlayın. Pişerken biraz yayılacakları için aralıklı olarak tepsiye aktarın. Önceden ısıtılmış alt-üst 175 derece fırında tam 9 dakika pişirin. Kurabiyeler fırından çıktıktan sonra sertleşinceye kadar tepside bekletin. Afiyet olsun
8. Japon Cheesecake
Gereçler ⠀⠀⠀
300 gr taze peynir⠀
6 yemek kaşığı tereyağı⠀
1 su bardağı süt⠀
9 adet yumurta⠀
2 yemek kaşığı limon suyu⠀
3 çay kaşığı vanilya özü⠀
1 su bardağı kek unu⠀
1 su bardağı toz şeker⠀
4 yemek kaşığı mısır nişastası⠀
1.5 çay kaşığı tuz⠀
3 çay kaşığı tartar kreması⠀
Taze peyniri, sütü ve eritilmiş tereyağını çırpın. Yumurtaların sarılarını, limon suyunu, vanilya özünü ve şekerin yarısını ekleyip çırpın. Kek unu ve tuzu ekleyip çırpın. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarına şekerin öteki yarısını ekleyerek köpük olana dek çırpın. Köpüğün içine nişastayı, tartar kremasını da ekleyip karıştın. Köpüğü öteki kaba alın alttan üste olacak formda nazikçe spatula yahut kaşık yardımı ile karıştırın. Kalıbın altını alüminyum folyo ile kaplayın su almasın. Altına ve etrafına yağlı kağıt serin. Kaba karışımı aktarın ve kap etrafının yarısına gelecek kadar su ekleyin. 200 derecede 16 dakika daha sonra 165 derecede 15 dakika pişirin son olarak 130 derecede 10 dakika pişirin. Pişirme sırasında fırını asla açmayın. Pişirme bittikten sonra 30 dakika kapağı hafif aralayıp bekleyin.⠀
9. Rokoko
Materyaller
Tabanı için;
3 paket kakaolu bisküvi - 375 gr
1,5 su bardağı süt
2 su bardağı krema – 400 ml
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya – 5 gr
20 – 25 adet küçük pastane bezesi
2 su bardağı fındık ya da pirinç fındık
700 gr kaymaklı dondurma
- 1 su bardağı bitter çikolata
Tabanı için; 26-28 cm’lik kilitli kek kalıbının tabanına fırın kağıdı koyun ve kalıbınızı yandan kilitleyerek fırın kağıdının tabanda gergin hale getirin. Bisküvileri rondo'da toz haline getirip sütle ıslatın ve kilitli kek kalıbının tabanına yayın.Hazırladığınız tabanı derin dondurucunuza koyun ve bekletin. Ortası için; bir karıştırma kabında krema ve pudra şekerini çırpın. Ufaladığınız bezeleri ve vanilyayı kremalı karışıma ekleyip bir spatula yardımıyla karıştırın. Tabanı derin dondurucudan çıkartın ve kremalı katmanı yayıp tekrar dondurucuya koyun. Fındıklar için; fındıklarınızı dövün ya da pirinç fındık kullanabilirsiniz. Tavanızı ocağa alın ve fındıklarınızı içerisine ekleyin. Fındıklarınız kavrulana kadar alt üst edin ve dondurucudaki kremanın üzerini fındıkla kaplayın. Birleştirmek için; dondurmanızı iki fırın kağıdının ortasına koyun ve bir merdane yardımıyla açın. Fındıkların üzerine açtığınız kaymaklı dondurmayı yayın ve tekrar dondurucuya alın. Üzeri için; rokokonuzu derin dondurucuya koyun ve 3-4 saat bekletin. Çikolatanızı benmari tarzı eritin. En üst kata da çikolatalı karışımı döküp isteğinize nazaran biçim verin. Servis yapacağınız vakit dilim dilim keserek yeniden kalanı derin dondurucuda koruma edin.
10. Muzlu Rulo Pasta
Materyaller
Keki için;
4 yumurta
1 Türk kahvesi fincanından biraz az, 60 gr, toz şeker
1 Türk kahvesi fincanı, 60 gr, un
250 ml süt
2 yumurta
1 Türk kahvesi fincanının 4’te 3 ü kadar toz şeker (60 gr)
1 Türk kahvesinin 4’te 3 ü kadar mısır nişastası (40 gr)
1 çay kaşığının ucuyla vanilya ya da yarım çay kaşığı vanilin
25 gr beyaz çikolata
- 2 adet muz
1 adet muz
2 çorba kaşığı pastacı kreması
2 çorba kaşığı krema
Beyaz çikolata
250 ml sütü ocağa alıp en kısık ateşte kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Çırpma kabına 2 yumurta sarısını, 1 kahve fincanın 4’te 3 ü kadar şeker ve 1 çay kaşığının ucu kadar vanilya özütü ile rengi beyazlaşıncaya kadar çırpın. Rengi açılan karışıma 1kahve fincanının 4’te 3 ü kadar nişastayı ekleyin çırpmaya en düşük ayarda başlayıp yavaş yavaş hızlanın. Kaynayan sütü mikserle hazırladığınız karışıma yumurtaları pişirmemek için yavaş yavaş çırparak ekleyin. Sütün hepsini karışıma ekledikten sonra tekrar tencereye alın topak olmasına müsaade vermeden koyu muhallebi kıvamına gelene kadar çırpma teli ile pişirin. Koyu muhallebi kıvamına gelen kremadan kabarcıklar çıktığında altını kapatın. 25 gr beyaz çikolatayı ekleyip eriyene kadar çırpın. Kremayı öteki bir kaba alarak kaymak tutmaması için streç sinema kremaya yapışacak halde streçleyin. Bu sürece kontak streç deniyor. Öteki bir yerde bu haliyle yazıldığını görürseniz aklınızda olsun. Oda sıcaklığına geldikten sonra 1 saat buzdolabında dinlendirin. Bu sırada keki için, 4 bütün yumurta ile 1 kahve fincanından biraz az toz şekeri koyu boza kıvamına gelene kadar mikserle çırpın. Mikserin gücüne nazaran 5-10 dk sürebilir. Kekin lastik üzere olması için kıvamın koyu boza olması gerekir. Koyu boza kıvamına gelen karışıma 1 fincan unu ekleyip mikserin en düşük ayarında 3-4 çeşit karıştırın spatula ile karışımı alttan üste hakikat ezmeden karıştırın. Kekin kıvamını kaybetmemesi için unu yalnızca karışana kadar yedirin. Fırın tepsisini ıslatın. Yağlı kağıdı serin. Kek karışımını dökün. Spatula ile eşit ölçüde yayın. Tepsiyi 3 kez tezgaha vurun. 160 derece fanlı fırının orta gözünde 25 dakika rengi altın sarısı olana dek pişirin. Kekin pişmesine 10 dakika kala dinlenen kremayı akışkan bir kıvama gelene kadar mikserle çırpın kenara alın. Pişen keki pak bir mutfak bezine yağlı kağıt üstte olacak halde karşıt çevirin. Yağlı kağıdı çıkarıp pastacı kremasını kekin her tarafına sürün. Pastacı kremasından 2 kaşık kadarını üstü için ayırın. 2 adet muzu kekin uzun tarafına bütün ve yan yana dizin. Keki bez ile birlikte rulo halinde katlayın. Bez sıcak kekin soğuk tezgaha yapışmasını önleyecek. Rulo yaptığınız pastayı strece sarıp 2 saat dolapta dinlendirin. 2 çorba kaşığı pastacı kremasını kıvam alana kadar mikserle çırpın. Sertleşince 2 çorba kaşığı kremayı ekleyin ve yeterlice çırpın. Dinlenen pastayı dolaptan çıkarın hazırladığınız kremayı spatula ile sürün. Pastayı kalan 1 muz ve beyaz çikolata ile süsleyin.
11. Karpatka
Gereçler
Kreması için;
2,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
2 paket vanilya
125 gr margarin
1 su bardağı su
125 gr margarin
1/2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı un
4 adet yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
Uygun bir tencereye margarin ve vanilya hariç tüm materyalleri koyalım. Sürekli karıştırarak pişirelim. Kıvam aldıktan ve kaynamaya başladıktan sonra ocağı kapatalım. İçerisine 2 vanilyayı katıp karıştıralım, akabinde margarini de ekleyip eriyene kadar karıştıralım ve üzerini streç ile kapatıp soğumaya bırakalım.
Hamur için su ve margarini katıp ocağa koyalım, yarım çay kaşığı tuz ekleyelim. Margarin eriyince unu katalım ve helva kıvamı aldıktan sonra ocaktan alalım. Oda sıcaklığına geldikten sonra 4 yumurtayı tek tek ekleyip mikser ile çırpalım. Yapışkan bir kıvam alacak. Kelepçeli kalıbın alt tabanına yağlı kağıt koyalım ve hamurun yarısını kalıba yayalım. 165 derece alt üst fırında 35 dakika üzeri hafif pembeleşene kadar pişirelim. Piştikten sonra kalıbı açıp çıkarıp kenara alalım ve hamurun diğer yarısını da birebir şekilde pişirelim. Sonrasında kalıba birinci pişirdiğimiz katı koyalım ve soğuyan kremayı üzerine dökerek yayalım, sonra üste diğer hamur katını koyalım ve üzerini streç ile kapatıp dolapta 3-4 saat dinlendirelim. Son olarak dolaptan alıp üzerini pudra şekeri ile kaplayıp servis edebiliriz.