Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dovulmesinden elde edilmiştirSıcak yore yemeklerinin coğunda kullanılır
Adacayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir Ege bolgesinde, cay yapılan bir aromalı ot Avrupa ulkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır
Anason : Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin kucuk, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, coreklerde kullanılır
Ardıc : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dokmeyen, guzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaccıktır Kumes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır
Beyaz Toz Biber : Karabiberin dış kabuğu alınmış ve oğutulmuş olanıdır Karabiberden daha keskin kokuludur ama tadı karabibere gore daha hafiftir
Biberiye : Kucuk, kalınca, ensiz ve kokulu olan yaprakları av ve kumes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır
Cemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur Oğutulmuş olarak turşularda, corbalarda, soslarda, guveclerde ve et yemeklerinde kullanılır
Cevzi Bevva : Sıcak bolgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır
Corekotu : Coreklerde ve ekmeklerin uzerine pişirilirken serpilir Salatalarda da corekotu kullanılabilir
Defne : Ceşitli balık, et, kumes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır
Dereotu : Maydonozdan sonra en cok kullanılan taze ot Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir Bircok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır
Dolmalık Fıstık : Ozellikle dolma iclerinde kullanılır
Fasulye otu : Ozellikle kurufasulye ya da diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur
Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik kokenli bir ot Domatesle mukemmel bir uyumu vardır Patlcan ve biberli yemeklerle de onerilir Sarmısakla birleştiğinde biberli bir tat kazanır
Frenk maydanozu : Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı Kokusu daha hafiftir Suslemeye cok uygundur
Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır
Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumudur Mavisiyah veya beyaz renkte olur Ekmek, corek, borek gibi fırın urunlerinde kullanılırAyrıca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de katılır
Hintcevizi : Bir diğer adı muskat'tır Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır En ince rendeden cekilir Acımsı tadından oturu cok kucuk miktarlarda kullanılmalıdır
Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır Hemen hemen her turlu yemekte butun veya toz durumda kullanmak mumkundur
Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları kucuk ve beyazımsı renktedir İştah acıcı ve mide bozukluklarını giderici ozelliği vardır Bu nedenle hem baharat, hem de ilac olarak kullanılır
Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, kucuk civi bicimindeki tomurcukları kurutulur ve oğutulerek toz haline getirildikten sonra veya dovulmeden tane olarak kullanılır Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır Elma ile ilginc bir uyumu vardır
Kerbel : Bir maydanoz turudur Salatalarda kullanılır
Kereviz : Kokleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir Genel olarak pişirilerek yenir Bazı yerlerde yaprakları ciğ olarak da kullanılmaktadır
Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır Ozellikle corbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır
Kimyon : Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır Turk mutfağında, koftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır
Kişniş : Kişniş genellikle şuruplarda ve likorlerde kullanılmaktadır Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır Bitkinin yaprak ve filizleri de corba ve salatalara doğranarak yenir
Koftebaharı : Koftelerde kullanılır
Kori : Kimyon, biber, zerdecal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır
Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır
Kuşuzumu : Pilav, dolma icleri ve bazı tatlılarda kullanılır
imagessifalibaharatlarhakkindakisabilgiler5ad5a9ecea612
Melisotu : Salata veya taze meyveler ile kullanılır
Mercankoşk : Kekiğe cok yakın bir ottur Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır
Miskotu : Kaz, ordek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgecilmez bir ottur
Muskat : (kucuk hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat cok sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır Antiseptik, iştah acıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine yardımcı ozellikleri vardır
Nane : Corbalardan sebzelere kadar bircok yemekte kullanılır Etlerden koyun ve kuzuya konulurAyrıca genellikle salatalarda da kullanılır
Pembebiber : Ozellikle soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır
Pimpinel : Bir anason turudur Genellikle corba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır
Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır
Rezene : Anason kokulu bir ot Yaprakları dereotuna benzeyen, koku de sumbul soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır
Roka : Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir Ayrıca, servis tabaklarının suslemesinde de kullanılır
Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sutlu, pirincli tatlılarda kullanılır Zeytinyağında ise hic erimez Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir tatlı da yapılır
Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır Ekşimsi bir tadı vardır Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek icin kullanılır
Susam : Simit ve benzer ceşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapmında kullanılır
Tarcın (cubuk) : Bazı pasta, kek, biskuviler ve sutlu tatlılarda ayrıca boza, salep gibi iceceklerde kullanılmaktadır
Tarhun : Bazı soslarda, salcalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır
Tatlı Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz aline getirilmesiyle elde edilir Pek cok yemekte kullanılır
Tere : Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir Servis tabakların suslenmelerinde de kullanılır
Toz Tarcın : Cubuk tarcının kullanıldığı her yerde kullanılır
Vanilya : Meksika kokenli bir baharat Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sutlu tatlıları lezzetlendirmek icin kullanılır
Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir İştah acıcı, gaz sokturucu ve kabıza karşı etkilidir Mutfakta ise etli yemeklerde, kofte, sosis, ceşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır
Zencefil : Bir bitkinin toprak altında kalan govdesinin kurutulmasıyla elde edilir Genellikle şerbet, meşrubat ve likor yapımında kullanılmaktadır
Zerdecal : Yaprakları sivri uclu, cicekleri sarı renkte bir bitkidir Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır Ayrıca kimi zaman safranın yerine de kullanılmaktadır
Adacayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir Ege bolgesinde, cay yapılan bir aromalı ot Avrupa ulkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır
Anason : Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin kucuk, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, coreklerde kullanılır
Ardıc : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dokmeyen, guzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaccıktır Kumes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır
Beyaz Toz Biber : Karabiberin dış kabuğu alınmış ve oğutulmuş olanıdır Karabiberden daha keskin kokuludur ama tadı karabibere gore daha hafiftir
Biberiye : Kucuk, kalınca, ensiz ve kokulu olan yaprakları av ve kumes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır
Cemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur Oğutulmuş olarak turşularda, corbalarda, soslarda, guveclerde ve et yemeklerinde kullanılır
Cevzi Bevva : Sıcak bolgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır
Corekotu : Coreklerde ve ekmeklerin uzerine pişirilirken serpilir Salatalarda da corekotu kullanılabilir
Defne : Ceşitli balık, et, kumes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır
Dereotu : Maydonozdan sonra en cok kullanılan taze ot Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir Bircok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır
Dolmalık Fıstık : Ozellikle dolma iclerinde kullanılır
Fasulye otu : Ozellikle kurufasulye ya da diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur
Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik kokenli bir ot Domatesle mukemmel bir uyumu vardır Patlcan ve biberli yemeklerle de onerilir Sarmısakla birleştiğinde biberli bir tat kazanır
Frenk maydanozu : Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı Kokusu daha hafiftir Suslemeye cok uygundur
Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır
Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumudur Mavisiyah veya beyaz renkte olur Ekmek, corek, borek gibi fırın urunlerinde kullanılırAyrıca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de katılır
Hintcevizi : Bir diğer adı muskat'tır Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır En ince rendeden cekilir Acımsı tadından oturu cok kucuk miktarlarda kullanılmalıdır
Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır Hemen hemen her turlu yemekte butun veya toz durumda kullanmak mumkundur
Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları kucuk ve beyazımsı renktedir İştah acıcı ve mide bozukluklarını giderici ozelliği vardır Bu nedenle hem baharat, hem de ilac olarak kullanılır
Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, kucuk civi bicimindeki tomurcukları kurutulur ve oğutulerek toz haline getirildikten sonra veya dovulmeden tane olarak kullanılır Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır Elma ile ilginc bir uyumu vardır
Kerbel : Bir maydanoz turudur Salatalarda kullanılır
Kereviz : Kokleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir Genel olarak pişirilerek yenir Bazı yerlerde yaprakları ciğ olarak da kullanılmaktadır
Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır Ozellikle corbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır
Kimyon : Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır Turk mutfağında, koftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır
Kişniş : Kişniş genellikle şuruplarda ve likorlerde kullanılmaktadır Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır Bitkinin yaprak ve filizleri de corba ve salatalara doğranarak yenir
Koftebaharı : Koftelerde kullanılır
Kori : Kimyon, biber, zerdecal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır
Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır
Kuşuzumu : Pilav, dolma icleri ve bazı tatlılarda kullanılır
imagessifalibaharatlarhakkindakisabilgiler5ad5a9ecea612
Melisotu : Salata veya taze meyveler ile kullanılır
Mercankoşk : Kekiğe cok yakın bir ottur Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır
Miskotu : Kaz, ordek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgecilmez bir ottur
Muskat : (kucuk hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat cok sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır Antiseptik, iştah acıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine yardımcı ozellikleri vardır
Nane : Corbalardan sebzelere kadar bircok yemekte kullanılır Etlerden koyun ve kuzuya konulurAyrıca genellikle salatalarda da kullanılır
Pembebiber : Ozellikle soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır
Pimpinel : Bir anason turudur Genellikle corba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır
Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır
Rezene : Anason kokulu bir ot Yaprakları dereotuna benzeyen, koku de sumbul soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır
Roka : Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir Ayrıca, servis tabaklarının suslemesinde de kullanılır
Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sutlu, pirincli tatlılarda kullanılır Zeytinyağında ise hic erimez Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir tatlı da yapılır
Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır Ekşimsi bir tadı vardır Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek icin kullanılır
Susam : Simit ve benzer ceşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapmında kullanılır
Tarcın (cubuk) : Bazı pasta, kek, biskuviler ve sutlu tatlılarda ayrıca boza, salep gibi iceceklerde kullanılmaktadır
Tarhun : Bazı soslarda, salcalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır
Tatlı Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz aline getirilmesiyle elde edilir Pek cok yemekte kullanılır
Tere : Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir Servis tabakların suslenmelerinde de kullanılır
Toz Tarcın : Cubuk tarcının kullanıldığı her yerde kullanılır
Vanilya : Meksika kokenli bir baharat Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sutlu tatlıları lezzetlendirmek icin kullanılır
Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir İştah acıcı, gaz sokturucu ve kabıza karşı etkilidir Mutfakta ise etli yemeklerde, kofte, sosis, ceşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır
Zencefil : Bir bitkinin toprak altında kalan govdesinin kurutulmasıyla elde edilir Genellikle şerbet, meşrubat ve likor yapımında kullanılmaktadır
Zerdecal : Yaprakları sivri uclu, cicekleri sarı renkte bir bitkidir Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır Ayrıca kimi zaman safranın yerine de kullanılmaktadır