Turşu sağlık durumu için faydalımı zararlımı ? Sofraların vazgeçilmez lezzetlerin den biridir turşu Sirkeli ve tuz suda belirlenmiş bir sürre bekletildikten sonradan , beklenen kıvama gelince tüketilen turşu , biber,lahana,domates, havuç,karnabahar gibi sebzelerden yapılır Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan turşu , genel de yaz sonların da yapılır ve kışın tüketilir Turşu sebzelerin yukarda belirttiğimiz gibi fermente olmasıdır Ekşi ve aromatik olan turşu iştah açıcıdır Turşu cam kavanozlarda yada plastik kaplar da yapılır Turşunun zararı varmı agnostik lakin uzmanlar bu konuda ikiye bölünmüş durum daBir kısmı turşunun zararlı olduğunu belirtsede bir kısmıda turşunun tersine faydası olduğunu vurguluyorYazımızın devamın da turşunun sağlık açısından herhangi bir zararı varmı tüm detayları ile görebilirsiniz Öncesi ; Turşu suyunun hazırlanması ve Turşu hastalıkları adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz 65448 65448 tursusaglikicinfaydalimizararlimi5c4f70326908dtursusaglikicinfaydalimizararlimi5c4f70326908d 489 736 Turşu sağlık için faydalımı zararlımı ? tursuzararlimijpg65448 Turşu sağlık için faydalımı zararlımı ? tursuzararlimijpg65448 Türk mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası olan turşunun afiyet açısından da kayda değer bir işlevi olduğu belirlenmiş Suyunun iştah açıcı özelliğine sahip olduğu bilinen turşunun, kanserden gribe, ülsere dek ona yakın hastalığa aleyhinde koruyucu olduğu belirlendi Uzmanlar turşunun bilinenin aksine midenin düşmanı yok, dostu olduğunu söylüyorlar Turşu Afiyet İçin Faydalı Mıdır? Daha önce belirtildiği gibi, yanıt turşu yapımında kullanılan yönteme tarafından değişmektedir Salatalık gibi sebzeler ya da elma, şeftali ve armut gibi turşu yapımında kullanılan meyveler kuşkusuz besleyicidir ama turşu yapım süreci son ürünün besin içeriğini belirler Bunlar aşağıda ele alınmıştır; Doğal Fermantasyon: Turşu yapımında kullanılan geleneksel fermantasyon yönteminin, turşu yapımında kullanılan sebze ve meyvelerin besin değerlerini koruduğu saptama edilmiştir Bunun nedeni geleneksel fermantasyon yönteminde herhangi bir ısı veya kutulamanın kullanılmamasıdır Sadece arıtılmış edilmemiş deniz tuzu veya fermentayon için kullanılır Bu şekilde doğal olarak fermante edilen turşular sindirimi kolaylaştırdığı aşina yardımcı bakteriler açısından da iyi bir kaynak sağlar Yani doğal olarak üretilen bu turşulardan ufak miktarlarda harcamak, bağırsaklardaki faydalı bakterileri artmak için kolay bir yoldur Sindirimi geliştiren bu yardımsever bakteriler bağışıklık sistemini geliştirmenin yanına, B ve K vitaminleri sentezinde de kayda değer bir rol oynamaktadır Ayrıca turşu doğal bir şekilde fermente edildiğinde, ısıya duyarlı vitamin ve mineraller de kaybolmaz Bu geleneksel yolla fermente edilen turşunun en manâlı faydalarından biridir Çağdaş Turşu Yöntemleri: Bugünlerde turşu kurmanın en yaygın yolu olan sirketabanlı pastörize turşular ısıl işlem görmektedir Her ne değin bu işlem ürünün raf ömrünü uzatsa da, zengin enzimler ve yardımsever bakterilerin yanı sıra ısıya duyarlı vitaminleri öldürmektedir Isıtma işlemi nihai ürünün beslenme değerini düşürür Yani, çağdaş yöntemlerle üretilen turşuların doğal olarak üretilen turşulara tarafından besin değerleri azalmaktadır Porsiyonlarınıza Dikkat Edin! Hiç belirsizlik değil oysa geleneksel yöntemle fermente edilen turşu, sağlıklı ve lezzetlidir ancak şüphesiz fazla tüketimini durdurmak gerekir Nedeni ise oldukça kolay turşunun yüksek tuzlu içeriği! Turşuyu daha uzun bir zaman için muhafaza yapabilmek için ekstra tuzlu ilave edilmesi gereklidir Yani çok artı turşu harcamak ekstra tuzlu elde etmek demektir Örneğin bir kornişon turşu 306 mg sodyum içeriği ile günlük sodyum ihtiyacının %13’ünü karşılar Yani günde bir kaç tane turşu tüketirseniz jurnal gereklilik olan 2300 mg’ı aşabilirsiniz Yüksek miktarda tuzlu alımı yüksek tansiyonun en manâlı sebeplerinden biri olmuştur Fazla fazla sodyum alımı da vücudun susamış kalmasına niçin olarak böbrek hasarı, yürek krizi ve inme riskini arttırabilir Bu sıhhat riskleri akılda tutulmalı ve turşu tüketiminde elbette aşırıya kaçılmamalıdır Turşu Suyu: Fazla ufak miktarlarda turşu suyu içmenin de bazı sıhhat faydaları olabilir Yüksek sodyum içeriği nedeniyle turşu suyu içmek, adale kramplarının ve akşamdan kalmalık belirtilerinin hafifletilmesine asistan olabilir Öyle fazla sporcu turşu suyunun spor ile bağlantılı kas kramplarını rahatlattığını bildirmiştir Hamilelikte Turşu Tüketimi: Çoğunlukla kadınların gebelik dönemlerinde turşuya aşerme eğilimleri olduğu görülmüştür Gebe bayanlarda turşu tüketimi çok endişe yaratacak bir niçin olmasa da, turşunun çok yüksek tuz içeriği sebebiyle porsiyon konusunda tedbirli olunmalıdır sonuç olarak doğal mayalanma yöntemi turşu üretiminin orjinal yöntemidir ve bu şekilde üretilen turşular yıllar boyu dinç ve nefis yemeklerin ayrılmaz bir parçası olmuştur Beslenme değerlerinin ve yararlı bakterilerin ölmesi sebebiyle ısıl işlem görmüş turşulardan kaçınmaya çalışın Az miktarda tüketildiğinde dinç olan turşuları aşırıya kaçmadan tüketmeye özen gösterin!