Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Baharatlar ve kullanımları

Baharatlar ve kullanımları
0
81

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Baharatlar ve kullanımları baharatlar tarhun otu zayıflatırmı ingilizce baharat isimleri baharatlar, isimleri, faydaları, listesi, çeşitleri, yararları, zayıflatırmı, kalorisi, ingilizcesi Yemeklere lezzet katmasının yanı sıra, kalorisi ile zayıflama etkilerinede sahip olan ve hem daha bir fazla faydaları olan baharat çeşitlerini ingilizce isimleriyle listeler halinde sunuyoruz sizlere Melek'ler 1548820747 1548820747 baharatlarvekullanimlari5c51211406d26baharatlarvekullanimlari5c51211406d26 baharatlarvekullanimlari5c51211406d26 Anason (anise) : Kahverengine yakin yesil renkte, oval maydanozgillerden Pimpinella anisum bitkisinin tohumu Butun ya da hafif dovulmus olarak genellikle kurabiyelerde, hamurislerinde, kraker ve ekmeklerde kullanilmaktadir Kavruldugu vakit tadini arttiran anason tohumu Turkiye'dede yetistirilmektedir Biberiye Rosemary Biberiye (rosemary) : Akdeniz çevresinde fazla yetişen, güzel kokulu yapraklarını dökmeyen, çiçekleri soluk mavi renkli, bir bitki (Rosmarinus officinalis) Kurutulmus biberiye otunun dikenimsi yapraklari birazcık dovulup parcalanarak balik bugulamada, et ve soslu tavuk yemeklerinde, pizzalarin sosunda kullanilir Defne Yapragi Bay Leaves Defne yapragi (bay leaves) : Aromali Laurus nobilis bitkisinin acik yesil renkteki yapraklari Corbalarda, domates soslarinda, pilavlarda, diger et, sebze ve balik yemeklerinde, marine yapiminda kullanilir Akdeniz ulkelerine ozgu olan Defne bitkisi Turkiye'de de yetistirilmektedir Feslegen Reyhan Otu Basil Fesleğen veya Reyhan Otu (basil) : Ocimum basilicum Akdeniz ulkelerinde yetisen yapraklari hafif acimsi, kokulu bir bitki Soslu sebze ve et yemeklerinde, soslarda ve ozellikle pizza sosunda kurutulmus reyhan kullanilmaktadir Hashas Tohumu Poppy Seed id Haşhaş Tohumu (poppy seed) : Papaver somniferum bitkisinin siyaha yakin renkte, küçük tohumlarından olusan hashas tohumu Turkiyede genellikle kavrulmus olarak hamur islerinde, ayrica coreklerin ustlerine serpistirmek icin kullanilir Hint Cevizi Kucuk Hindistan Cevizi Hint cevizi kucuk hindistan cevizi (nutmeg) : Myristica fragans; bu ağacın güzel kokulu tohumu ,küçük hindistanceviz Tatlilarda, keklerde ve diger herturlu tuz yemeklerde aromayi arttirici olarak kullanilir Italyan, Fansiz ve Hindistan mutfaklarında ve daha bircok ulkede diger baharatlarla karistirilarak kullanilan bir baharat cesididir Kakule Cardamom Kakule (cardamom) : Zencefilgillerden, sıcak iklimlerde yetişen hoş kokulu bir bitki (Elettaria cardamomum) Danimarka tarzi ekmek, unlu maamullerde, Afrika, Arap mutfaklarında baharat olarak, ayrica yesil tanelerin icinden cikan tohumlarla cay ve kahve yapımında birlikte kaynatılarak kakuleli kahve,cay yapimında kullanılmaktadir Kara biber Black pepper Karabiber (black pepper) : Zeytinsi, meyvelerin taneleri dairesel, yaprakları yürek biçiminde bir bitki (Piper nigrum) Dunyaca butun yemeklerde kullanilan karabiberin tadini korumasi icin ozellikle tuketilecegi zaman ogutulup kullanilmasi öğüt edilmektedir Başlıca ureticisi Hindistan, Endonezya ve Brezilyadir Eski caglarda cok degerli olan baharat ödenti, kira, borc odemelerinde parayla eşdeğer olarak kullanılmıştır Karanfil Cloves Karanfil (cloves) : Et, tavuk kızartmalarında (üst kısmına tamamen batırarak), kurabiye, kek (toz halinde) ve tatlilarda, Turkiye'de bazı yorelerde cayi kokulandirmak icin karanfil kullanilir Ayrica agizdaki sarimsak kokusunu tamir etmek icin bir tane agiza alinip cignenir, karanfilin guclu aromasi bu kokuyu giderir Belli Başlı ureticisi Endonezyadir Kekin Oregano Kekik (oregano) : Butun et kizartmalarinda, ozellikle Italyan mutfaginda, domates kaynakli soslarda, pizzalarda, hamur islerinde, yumurta ve mantarli yemeklerde kekik kullanilmaktadir Turkiye nitelikli kekik uretiminde birincil siralarda yer almaktadir Kekeviz Tohumu Celery Seed Kereviz Tohumu (Celery Seed) : Apium graveolens adli bitkinin kerevize yakin tatdaki tohumlarindan olusur Tursu yapiminda tadlandirmak icin, salata soslarinda, corbalarda, kizartma etlerin soslarinda kullanilir Her turlu yemege farkli bir tad katmak icin once kavrulup salca ilave ederek ya da toz haline getirip serpistirmek sureti ile kullanilabilir Maydonozgillerden Yapraklar Coriander Kişniş (coriander) : Maydanozgillerden yaprakları maydanozu hatırlatan, 2060 cm yükseklikte, tüysüz, bir takvim ve otsu bir bitki (Coriandrum sativum) Bu bitkinin baharat olarak kullanılan kurutulmuş meyvesi ya da tohumu Koftelerde; kereviz, patlicanli, soganli, sosisli yemeklerde, mercimek, patates, baklagilli yemeklerde, ayrica biskuvi ve hamurislerinde kişniş kullanilabilir Esas ureticisi Fas'tir Kimyon Cumin Kimyon (cumin) : Cuminum cyminum bitkisinin tohumundan elde edilir Kofte, izgara, etli dolamalrda, corbalarda kullanilir Hindistan, Meksika mutfaginda onemli yer tutarHavuç, domates, biber salatalarının soslarında, fırında, balık (biberiye, defne yaprağı, fesleğen ile), lahana, patlıcan mercimek gibi sebzelerde,patatesli yemeklerde kullanılır Mercanköskün MarjormanMercakköşk (marjoram) : Ufak yapraklı, hoş kokulu bir saksı bitkisi Kekikle iliskili oldugu soylenen mercankoskun kekikten daha tatli ve hos bir tadi bulunmaktadir Balık ve et yemeklerinde, kuzu ve dana eti ile yapılan ızgara ve soslu yemeklerde, domatesli yemek yemek ve salatalarda, haşlanmış sebzelerde (lahana pırasa havuç patates) kullanılır Tavuk kızartmalarında fırına koymadan önce tavuğun içine bir tedarik konulabilir Ayrıca limon ve zeytinyağı ile kullanılması nasihat edilir Kuru sebzeli yemeklere çorbalara, soğanlı patates, sosisli yemeklere, pizza sosuna kullanılır Nane Mint Nane (mint) : Ezogelin, mercimek gibi corbalarda, kuzu etinde, soslarda (cacik gibi), cay ve diger iceceklerde tatli ve dondurmalarda servis yapilirken, ayrica salata ve dolmalarda nane kullanilir Orta caglarda mutfaklardaki kullaniminin disinda toz haline getirilip disleri beyazlatmadada kullanilmistir Rezene FennelRezene (fennel) : Sarı çiçekli, yaprakları iplik şeklinde parçalı, hoş kokulu, baharlı meyveleri anason gibi yemeklerde ve bir takım içkilerde tat verici olarak kullanılan, hekimlikte gaz söktürücü olarak yararlanılan çok takvim otsu bir bitki (Foeniculum vulgare) spagetti soslarında, salata soslarında, patates salatalarında, somon, uskumru, levrek gibi balıkların buğulamalarında, mantar soslarında kullanılır Çerkez tavuğu, kuzu eti ızgara balık, kabak, bazı tür keklere ve konservelere kullanılır Safran Saffron Safran (saffron) : Cok pahali bir baharattir Baharda çiçek açan soğanlı bir kültür bitkisi (Crocus sativus) Bu bitkinin tepeciklerinin elle tektek toplanarak kurutulmasıyla elde edilen safranin 225,000 tanesine ancak yarim kiloya yakin urun verir genelde renklendirmek ve tad tahsis etmek icin sıcak suda eritilmek sureti ile bilhassa pilav, zerde, rizotto gibi yemeklerde, hamur islerinde, balik yemeklerinde kullanılır Sumak SumacSumak (sumac) : sıcak bölgelerde yetişen, kabuğu hekimlikte, yaprakları dericilikte kullanılan bir ağaç, somak (Rhus coriafia) Bu ağacın, ekşilik atamak için dövülerek yemeklere katılan mercimeğe benzeşen meyvesi Salatalarda (yeşil salatalar, domates, taze soğan) ve genelde yoğurtlu kebaplarda kullanılır Sumak ekşisinin antiseptik özelliği sebebiyle salatalarda kullanılmasında yarar vardır Susam Sesame SeedSusam (sesame seed) : Sıcak bölgelerde yetişen ufak bir bitki (Sesamum indicum) Bu bitkinin küçük, sarımsı tohumu Tad devretmek icin herturlu ekmek, hamurisi, bazı keklerde ve salata soslarinda kullanilir Cok eski tarihlerden beri kullanilan baharatlardan biri olan susam, yaklasik MO 1500 yillarinda Misirlilar tarafindan ilac olarak kullanilmistir Tarcin cinnamonTarçın (cinnamon) : Cinnamomum ağacının, içinde kokulu bir yağ bulunması dolayısıyla bahar gibi kullanılan kabuğu Sütlü tatlılarda, salep, boza, pastalarda, meyve kompostosunda, keklerde, elma turtasında ve dondurmalarda kullanılır Çubuk halindeki tarçın ıhlamur ve karanfille kaynatılmak sureti ile sıcak bir kış içeceği olarak içilir Tarhun otu TorregonTarhun Otu (tarragon) : Anasonla nanenin aromalarini andiran Artemisia dracunculus adli bitkinin kurutulmus yapraklari Sebze çorbalarında her türlü salata (özellikle yeşil veya domatesli) ve soslarında, söğüş, omlet, ızgara somon balığı, haşlanmış ya da pişirilmiş tavuk, dana ve av etlerinin soslarında (bearnez, holandez, römulad vb) kullanılır Yavan yemeklere çeşni katar Tarhunotu güzel kokusuyla tuzlu , biber ve sirkenin yerini tutabilir Yenibahar Allspice Yenibahar (allspice) : Aromasi karanfil, hint cevizi ve tarçın karışımını andirdigi icin ingilizcede allspice adini alan yenibahar bezelye taneleri buyuklugundedir Türk mutfağında özellikle etli ve zeytinyağlı dolmalarda, genel olarak soslarda, et yemeklerinde köftelerde, öbür tatlılarda kullanılır En çok üretildiği ülke Jamaika'dır Zencefil GingerZencefil (ginger) : Hindistan ve Malezya'da yetişen, takriben 100 cm yüksekliğinde, kamış görünüşünde, fazla yüksek ve otsu bir bitki (Zingiber officinale) Unlu, yumurtalı beyaz soslarda bir akarsu kaşığının yarısı ilave edilir Özel bir tadı vardır Bir Takım etli dolmalara konulur, ızgara etlere pişmeden önce serpilir Tatlılara ve bir takım kuru pastalara, kurabiyelere konulur Sahlep piştikten daha sonra tarçın ile beraber üstüne dökülür Ihlamurla karıştırıldığında soğuk algınlığının ve öksürüğün en iyi ilacıdır ZerdecalZerdeçal: Curcuma longa bitkisinin kurutulmus kökü Pirinç pilavı, her türlü makarna ve hamur işlerinde, balık çorbalarında, mayonezlerde kullanılır Keza çiğ olarak rendelenmiş ve beşamel sos ilave edilmiş kereviz salatalarının içine ek edilebilir Zencefili andiran gorunumlu olan kökün tadi zencefille karabiber arasindadir Pilavlarda, hamur islerinde, hardal sosu yapiminda, tereyag ve peynirlerde kullanilmaktadir Mahlep (mahalep) : Acı bademi hatırlatan bir kokusu vardır Keklere, çöreklere, kuru pastalara (Bir kg una bir çorba kaşığı belirlemek sureti ile) ek edilerek kullanılır  
 

Similar threads

Baharatlar nerede nasıl ne için kullanılır ? Tüm merak eden meleklerimiz için, baharatların nasıl nerelerde ne için kullanıldığna dair güzel bir yazı arkadaşlarım Baharatlar 7 ana grupta incelenir : Köklerinden faydalanılanlar: Karaturp, kırmızıturp Gövdelerinden faydalanılanlar: Zencefil...
Cevaplar
0
Görüntüleme
120
baharat dedikleri ne ola kiii Anason : Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin minik, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır Ardıç : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
89
Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dovulmesinden elde edilmiştirSıcak yore yemeklerinin coğunda kullanılır Adacayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir Ege bolgesinde, cay yapılan bir aromalı ot Avrupa ulkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
333
Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştirSıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
147
Adaçayı Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir Bütün Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de çokça yetişir Tüylü ve beyazımsı bir renkte olan yapraklarının kurusu çay gibi haşlanarak içildiği gibi, et yemeklerine koku ve lezzet vermek için de kullanılır Özellikle karaciğer, ördek, kaz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
129
858,505Konular
982,702Mesajlar
33,053Kullanıcılar
gakgunSon üye
Üst Alt