Buruksel Lahanası faydası Buruksel Lahanasının Faydaları, buruksel lahanası, buruksel lahanasının resmi,
BURUKSEL LAHANASI
imagesburuksellahanasifaydasiburuksellahanasininfaydalari5ad5281c8a101
Bruksel lahanası denilen başcıklar iki boyutta gorunur Minik olanları, koyu renkli ve hoş kokuludur Başcık irileştikce rengi acılır ve kokusu keskinleşir Bruksel lahanası, corbası yapılarak, 23 dakika haşlanıp et yemeklerinin yanına garnitur olarak konularak yenilir Minik olanları dondurulup sonra tuketilmeye daha uygundur
BESİN DEĞERLERİ
100 gr ciğ (pişirilmemiş) Bruksel lahanasının icerdiği besin değerleri şunlardır: 42 kalori; 4,2 gr protein; 6,4 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 4 gr lif; 72 mgr fosfor; 32 mgr kalsiyum; 450 mgr potasyum: 1,1 mgr demir: 115 mgr C vitamini: l mgr E vitamini ve onemli değerlerde A vitamini kaynağı betakaroten ile folik asit
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Bruksel lahanası, duşuk kalori değerine karşılık potasyum ve demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminlerini yuksek oranlarda iceren cok yararlı bir besindir Bunların yanı sıra;
o Turpgiller'deki tum sebzeler gibi, ozellikle akciğer, mide ve kalınbağırsak (kolon) kanserlerine yakalanma rizikosunu en aza indirger
o C, E ile A vitamini (betakaroten) gibi antioksidan maddeleri yuksek oranda icerdiğinden kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi gecirme ve katarak illetine tutulma rizikosunu da duşurur
o Yuksek oranlarda demir minerali ile folik asit icerdiğinden kansızlığı ve doğum yapacak kadınların spina bifida (omurganın bir yanının acık olması) hastalığına yakalanmış cocuk doğurma rizikosunu en aza indirir
o Gene yuksek oranda potasyum minerali icermesi nedeniyle yuksek tansiyonu duşurur ve tansiyonu belli duzeyde tutar
Bu onemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak uzere Bruksel lahanasının sıkca yenilmesi oğutlenmektedir
Dikkat: Turpgiller familyasındaki tum sebzeler gibi Bruksel lahanası da bedenin iyot emilimini azaltır Bu nedenle haftada 34 kezden daha sık Bruksel lahanası yiyen kişiler, bunun yanı sıra zengin iyotlu besinler ya da iyotlu tuz aldıklarına emin olmalıdır Ozellikle icme suyunun az iyot icerdiği yorelerde durum boyledir
BURUKSEL LAHANASI
imagesburuksellahanasifaydasiburuksellahanasininfaydalari5ad5281c8a101
Bruksel lahanası denilen başcıklar iki boyutta gorunur Minik olanları, koyu renkli ve hoş kokuludur Başcık irileştikce rengi acılır ve kokusu keskinleşir Bruksel lahanası, corbası yapılarak, 23 dakika haşlanıp et yemeklerinin yanına garnitur olarak konularak yenilir Minik olanları dondurulup sonra tuketilmeye daha uygundur
BESİN DEĞERLERİ
100 gr ciğ (pişirilmemiş) Bruksel lahanasının icerdiği besin değerleri şunlardır: 42 kalori; 4,2 gr protein; 6,4 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 4 gr lif; 72 mgr fosfor; 32 mgr kalsiyum; 450 mgr potasyum: 1,1 mgr demir: 115 mgr C vitamini: l mgr E vitamini ve onemli değerlerde A vitamini kaynağı betakaroten ile folik asit
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Bruksel lahanası, duşuk kalori değerine karşılık potasyum ve demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminlerini yuksek oranlarda iceren cok yararlı bir besindir Bunların yanı sıra;
o Turpgiller'deki tum sebzeler gibi, ozellikle akciğer, mide ve kalınbağırsak (kolon) kanserlerine yakalanma rizikosunu en aza indirger
o C, E ile A vitamini (betakaroten) gibi antioksidan maddeleri yuksek oranda icerdiğinden kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi gecirme ve katarak illetine tutulma rizikosunu da duşurur
o Yuksek oranlarda demir minerali ile folik asit icerdiğinden kansızlığı ve doğum yapacak kadınların spina bifida (omurganın bir yanının acık olması) hastalığına yakalanmış cocuk doğurma rizikosunu en aza indirir
o Gene yuksek oranda potasyum minerali icermesi nedeniyle yuksek tansiyonu duşurur ve tansiyonu belli duzeyde tutar
Bu onemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak uzere Bruksel lahanasının sıkca yenilmesi oğutlenmektedir
Dikkat: Turpgiller familyasındaki tum sebzeler gibi Bruksel lahanası da bedenin iyot emilimini azaltır Bu nedenle haftada 34 kezden daha sık Bruksel lahanası yiyen kişiler, bunun yanı sıra zengin iyotlu besinler ya da iyotlu tuz aldıklarına emin olmalıdır Ozellikle icme suyunun az iyot icerdiği yorelerde durum boyledir