iltasyazilim
FD Üye
Hangi üründe ne dek kalori var
Kalori cetveli hangi yiyecekte ne değin kalori var
Hangi yiyecekte ne kadar kalori var?
Kola, bisküvi, süt, yoğurt, dondurma, puding derken light yiyecekler kervanına et ürünleri, pirinç, baklava, çerez, şeker, çikolata, akarsu ve pizza da katıldı
40 takvim pirinç artık daha light, yani hafiflemiş bir pirinç olarak soframıza buyur ediliyor Ve eski günlere inat, birbirini izleyen iki tabak pilavı yemekte hiçbir sakınca görmüyoruz Gönlümüz bakımlı Light pizzadan yediğimiz birkaç ekstra dilimin yanına light bir kola yudum yudum su serpiyor içimize Sonradan gelsin light baklava Eskiden olsa bir porsiyona talim ederdik; ama baklavanın lightına yürek mi dayanır? Besinler şeker ve yağ değerleri azaltılmış olarak paketleniyor Bu da daha eksik kalori ve daha az kilo çağrıda bulunmak Şişmanlarım diye korkmadan yemek yemek yeme özgürlüğü bahşeden light ürünlerle, yeni bir gıda kültürü ve trendi kapıda Dere ve meyve suyunun gerisinde, “suyun lightlaşması da kuvvetle muhtemel Yiyecek pazarının hatırı sayılır bir bölümünü ele geçirmiş durumda olan light besinler, ‘hafif yiyelim, hafifleyelim ’ psikolojisini kitlelere alttan alta vermeye devam ediyor Ilgi arttıkça de yeni ürünler ortaya çıkıyor
Peki lightlık, rahatlık getirir mi? Lightlaşan gıdalar ne kaybederler, ne kazanırlar? Lightlaşan bir bisküvi, içerdiği şeker veya yağ miktarının azalmasıyla bundan böyle yüzde kaç oranında sahici bir bisküvidir? Lightın ne kadarı karar, ne kadarı zarar? Sağlıklı hayat kisvesi aşağı artan bir pazarlama tilkisinin oyununa geliyor olabilir miyiz? Yoksa light ürünlerin psikolojik etkisi tüketici alışkanlıklarını mı yönlendiriyor? Yiyecek mühendisleri, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve doktorlar hayatımızı lightlaştıran ürünler hakkında müşterek bir noktada buluşuyorlar: Ürünler light olunca, porsiyonlar büyüyor Porsiyonlar büyüyünce kilolar artıyor Kilolar artınca sağlıklı beslenme namına yapılan diyetler ve light ürünler hükmünü kendi kendine değil ediyor
Dr Ender Saraç, peynir, süt, yoğurt, kefir gibi batmış (hayvansal) yağları taşıyan süt ürünlerinin afiyet açısından risk taşıdığını, böylece bu ürünlerin kalorisinin azaltılabileceğini söylüyor Fakat kurabiye bisküvi, baklava ve pizza gibi karbonhidrat taşıyan ürünlerde özellikle de içeceklerde bir kavram kargaşası yaşandığının altını çiziyor Saraç, “Unlu mamullerin lightı olmaz Çünkü beyaz un, vücuda girdiği vakit doğrudan doğruya şekere dönüşür Sun ’î tatlandırıcı, bütün tahıl unu ve eksik yağ kullanılarak yapılan bir baklava diğer baklavaya tarafından daha hafiftir Tüketiciler, nasıl olsa light diye baklavayı bolca tüketiyor Psikolojik olarak etkileniyorlar diyor Saraç ’a tarafından pizza da baklava da düşük kalorili yapılabilir Beyaz un yerine, bütün tahıl unu, şeker yerine tatlandırıcı veya meyve püresi ve az miktarda yağ kullanılarak daha doğal, light ürünler gerçekleştirmek mümkün Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, porsiyon sayısının artmaması İki adet bayağı baklava yiyip, üzerine alıştırma yapılırsa olur ya hiçbir zararı olmayacak; lakin light diye fazla miktarda baklava tüketilmesi sağlığı olumsuz etkiliyor
Etiketleme Yasası ’na tarafından düşük enerjili gıda; 100 gramında 40 kaloriden daha eksik kalori yer alan yiyecek olarak tanımlanıyor Dolayısıyla light ürünlerde bu tebliğ maddesine intibak esas İTÜ Yiyecek Mühendisliği Birim Başkanı Prof Dr Dilek Boyacıoğlu, bu koşulu karşılayan yiyecek maddesinin düşük kalorili olduğunu, fakat bu noktada denetimin önemine uyarı çekiyor: Gıda ve perhiz uzmanı Aylin Yılmaz, etiket okuma alışkanlığımızın olmadığına uyarı çekiyor; “Beslenme uzmanları, yiyecek mühendisleri veya gıda sektöründe çalışanlar aldıkları ürünün ortalama kalorisini ve referans değerlerini hesaplayarak dürüst tüketim yapsa da, toplumda bu tarz ürünleri alan her birey etiketteki hesaplamayı doğru yapamayabilir Dolayısı ile ilk önce etiket okuma, açıklama ve buna göre de doğru bir tüketime gitmek gerekir Son zamanlarda Türkiye ’deki ‘light ’ mahsul pazarının artması ile piyasada birçok ürünü görmek olası Farklılık arttıkça ne eyvah oysa toplumun da kafası daha çok karışıyor İstanbul Üniversitesi ’nin 2003 ’te yaptığı, üniversite çalışanları ve öğrencilerin katıldığı araştırmanın sonuçlarında; light ürünleri seçim edenlerin bayanlar ağırlıklı olduğu ve yüzde 30 değere ulaştığı saptama edilmiş erkekler de bu oran ise yüzde 20 civarlarında En fazla seçim edilen light ürünler arasında, ilk olarak ekmek elde etmek üzere, içecekler ve ara öğünlerde atıştırılan bisküviler var
Hangi mahsul, ne dek light?
Süt, yoğurt gibi yağı azaltılmış, light olan besinleri kolesterolü yüksek kişiler tüketebilirler Ama bu ürünlerin yağı azaltılırken protein, kalsiyum ve karbonhidrat miktarları artırılıyor Dolayısıyla kalori olarak light ya da adi sütyoğurt aralarında büyük ayrım yok
Diyet ekmek veya kepek ekmeğin bir dilimi ile beyaz ekmeğin bir dilimi hemen hemen aynı kaloriyi içeriyor 1 dilim ekmek ortalama 70 kalori
Perhiz bisküvilerin bir paketi 2 dilim ekmeğin kalorisinden biraz pozitif İki dilim ekmek sıradan 140 kalori
Light margarinmayonez; batmış yağ oranı düşürülerek nebati yağ ilavesi ile hazırlanıyor Fakat her bir gram yağ 9 kalori Dolayısı ile bitkisel ya da hayvansal olması kalorisini düşürmüyor
Light kolalı içecekler; içerdikleri kafein sebebiyle sınırsız tüketilmemeli Kafein yağ metabolizmasında olumsuz etki oluşturuyor ve aşırı tüketimde vücutta yağlanmaya niçin oluyor
Light baklava; şerbeti doğal tatlandırıcı kullanılarak üretilmiş olmasına karşın 100 gramında 366 kalori var 100 gr alışılagelmiş baklava 460 kalori
Light dondurma; yüzde 3050 daha az kalori içeriyor Şeker yerine suni tatlandırıcı kullanılıyor Yağ yerine lif miktarı yüksek ve düşük kalorili karbonhidratlar var Lakin süt ile üretilmiş bir ürün olduğu için fazla tüketilmesi yeniden pozitif kalori alımına neden oluyor
Light pizzalar; yüzde 35 daha eksik yağ taşıyan bu pizzalarda, sebzeleri artı tutarak lif miktarı artırılıyor ve beyaz un yerine kepekli un kullanılarak hamuru hazırlanıyor Kepekli pizzanın 100 gramında sıradan 215 kalori varken, bayağı pizzanın 100 gramında 270 kalori var
Light reçeller; şeker yerine fruktoz ve aspartam gibi tatlandırıcılar eklenerek yapılıyor 100 gramı ortalama 140 kalori içerirken, sıradan reçelin 100 gramı ortalama 300 kalori içeriyor Enerjisi benzeri yarıya düşürülmüş diye aldanmamak gerekiyor
Memorial Hastanesi Besin ve Perhiz Uzmanı Seçil Kenar: ‘Günlük kalori miktarına dikkat edilmeli ’
Yaz yaklaşırken kışın alınan kiloları vermenin heyecanı da başlıyor Bu dönem de süratli kilo atamak için birçok perhiz ve zayıflama yöntemi uygulanıyor Bu diyetlerin içeriğinde ise kişiye özgü dinç besinler yerine, hızlı kilo vermeyi amaçlayan düşük kalorili besinler yer alıyor Kişiler bu diyetleri yaparken öbür, güzel tatlardan vazgeçmemek için ise diyet ve light ürün tüketimini arttırıyor Ama yapılan kusur bu diyet ürünlerinin referans ürünlere kadar çok düşük kalorili veya ‘0 ’ kalorili olarak algılanması sonucunda kişi diyet yaparken kilo bile alabiliyor Bu cins ürünler diyetlerde yer alabilir ama mutlaka etiketleri okunarak ve diyetisyenin belirttiği tedarik ve sıklıkta tüketilmesi gerekmektedir Light ürünlerin etiket bilgileri okunarak tüketilmelidir Zayıflamak ya da kilosunu korumak isteyen bireylerin piyasadaki light ürünlerin fazla düşük kalorili veya kalorisiz olduğunu sanmasından nedeniyle, jurnal tüketilen light mahsul miktarında ve çeşidinde büyük bir çoğaltma gözlemliyoruz Bu artış aynı zamanda jurnal alınan kalori miktarının da artmasına niçin oluyor
‘Ekmeğin, şekerin ve margarinin lightı olmaz ’
Şekeri azaltılmış bir mahsul hâlâ içerdiği yağ nedeni ile kimi tüketicilerin tercih etmeyeceği bir mahsul olmaya devam edebilecektir Ama enerjisinde göreceli bir azalma olduğu düşünülmelidir Buna tarafından nelerin light ürün olabileceğini birazcık daha netleştirmek mümkündür Çikolata, içecek, baklava, dondurma gibi ürünlerde light olma koşulu genelde şeker yerine tatlandırıcı kullanımı ile sağlanır Bu Nedenle ürünün sağladığı enerji kayda değer ölçüde azalır Imal tekniğinde yoğun yağ kullanımı olan ürünlerde ya da doğal yapısından nedeniyle yağ taşıyan gıdalarda, yağ içeriğinin yüzde 25 azaltılması ile de light mahsul elde edilir Diğer yandan esmer şeker, margarin ve light ekmek olarak satılan gıdalarda bu bileşenlerin yüzde 25 oranında düşmesi beklenemez Özellikle ekmek formulasyonunda herhangi bir şeker ve yağ ilavesi olmadığından ve uygulanan teknolojiler yolu ile enerjisinde yüzde 25 ’lere varan azalmalar sağlanamayacağından “light olarak açıklama edilmesi fazla doğru değildir Benzer nedenle zaten başlıca bileşeni karbonhidrat olan şekerlerin ve başlıca bileşeni yağ olan margarinlerin de light olarak tanımlanmaları çok doğru olmaz *
Kalori cetveli hangi yiyecekte ne değin kalori var
Hangi yiyecekte ne kadar kalori var?
Kola, bisküvi, süt, yoğurt, dondurma, puding derken light yiyecekler kervanına et ürünleri, pirinç, baklava, çerez, şeker, çikolata, akarsu ve pizza da katıldı
40 takvim pirinç artık daha light, yani hafiflemiş bir pirinç olarak soframıza buyur ediliyor Ve eski günlere inat, birbirini izleyen iki tabak pilavı yemekte hiçbir sakınca görmüyoruz Gönlümüz bakımlı Light pizzadan yediğimiz birkaç ekstra dilimin yanına light bir kola yudum yudum su serpiyor içimize Sonradan gelsin light baklava Eskiden olsa bir porsiyona talim ederdik; ama baklavanın lightına yürek mi dayanır? Besinler şeker ve yağ değerleri azaltılmış olarak paketleniyor Bu da daha eksik kalori ve daha az kilo çağrıda bulunmak Şişmanlarım diye korkmadan yemek yemek yeme özgürlüğü bahşeden light ürünlerle, yeni bir gıda kültürü ve trendi kapıda Dere ve meyve suyunun gerisinde, “suyun lightlaşması da kuvvetle muhtemel Yiyecek pazarının hatırı sayılır bir bölümünü ele geçirmiş durumda olan light besinler, ‘hafif yiyelim, hafifleyelim ’ psikolojisini kitlelere alttan alta vermeye devam ediyor Ilgi arttıkça de yeni ürünler ortaya çıkıyor
Peki lightlık, rahatlık getirir mi? Lightlaşan gıdalar ne kaybederler, ne kazanırlar? Lightlaşan bir bisküvi, içerdiği şeker veya yağ miktarının azalmasıyla bundan böyle yüzde kaç oranında sahici bir bisküvidir? Lightın ne kadarı karar, ne kadarı zarar? Sağlıklı hayat kisvesi aşağı artan bir pazarlama tilkisinin oyununa geliyor olabilir miyiz? Yoksa light ürünlerin psikolojik etkisi tüketici alışkanlıklarını mı yönlendiriyor? Yiyecek mühendisleri, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve doktorlar hayatımızı lightlaştıran ürünler hakkında müşterek bir noktada buluşuyorlar: Ürünler light olunca, porsiyonlar büyüyor Porsiyonlar büyüyünce kilolar artıyor Kilolar artınca sağlıklı beslenme namına yapılan diyetler ve light ürünler hükmünü kendi kendine değil ediyor
Dr Ender Saraç, peynir, süt, yoğurt, kefir gibi batmış (hayvansal) yağları taşıyan süt ürünlerinin afiyet açısından risk taşıdığını, böylece bu ürünlerin kalorisinin azaltılabileceğini söylüyor Fakat kurabiye bisküvi, baklava ve pizza gibi karbonhidrat taşıyan ürünlerde özellikle de içeceklerde bir kavram kargaşası yaşandığının altını çiziyor Saraç, “Unlu mamullerin lightı olmaz Çünkü beyaz un, vücuda girdiği vakit doğrudan doğruya şekere dönüşür Sun ’î tatlandırıcı, bütün tahıl unu ve eksik yağ kullanılarak yapılan bir baklava diğer baklavaya tarafından daha hafiftir Tüketiciler, nasıl olsa light diye baklavayı bolca tüketiyor Psikolojik olarak etkileniyorlar diyor Saraç ’a tarafından pizza da baklava da düşük kalorili yapılabilir Beyaz un yerine, bütün tahıl unu, şeker yerine tatlandırıcı veya meyve püresi ve az miktarda yağ kullanılarak daha doğal, light ürünler gerçekleştirmek mümkün Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, porsiyon sayısının artmaması İki adet bayağı baklava yiyip, üzerine alıştırma yapılırsa olur ya hiçbir zararı olmayacak; lakin light diye fazla miktarda baklava tüketilmesi sağlığı olumsuz etkiliyor
Etiketleme Yasası ’na tarafından düşük enerjili gıda; 100 gramında 40 kaloriden daha eksik kalori yer alan yiyecek olarak tanımlanıyor Dolayısıyla light ürünlerde bu tebliğ maddesine intibak esas İTÜ Yiyecek Mühendisliği Birim Başkanı Prof Dr Dilek Boyacıoğlu, bu koşulu karşılayan yiyecek maddesinin düşük kalorili olduğunu, fakat bu noktada denetimin önemine uyarı çekiyor: Gıda ve perhiz uzmanı Aylin Yılmaz, etiket okuma alışkanlığımızın olmadığına uyarı çekiyor; “Beslenme uzmanları, yiyecek mühendisleri veya gıda sektöründe çalışanlar aldıkları ürünün ortalama kalorisini ve referans değerlerini hesaplayarak dürüst tüketim yapsa da, toplumda bu tarz ürünleri alan her birey etiketteki hesaplamayı doğru yapamayabilir Dolayısı ile ilk önce etiket okuma, açıklama ve buna göre de doğru bir tüketime gitmek gerekir Son zamanlarda Türkiye ’deki ‘light ’ mahsul pazarının artması ile piyasada birçok ürünü görmek olası Farklılık arttıkça ne eyvah oysa toplumun da kafası daha çok karışıyor İstanbul Üniversitesi ’nin 2003 ’te yaptığı, üniversite çalışanları ve öğrencilerin katıldığı araştırmanın sonuçlarında; light ürünleri seçim edenlerin bayanlar ağırlıklı olduğu ve yüzde 30 değere ulaştığı saptama edilmiş erkekler de bu oran ise yüzde 20 civarlarında En fazla seçim edilen light ürünler arasında, ilk olarak ekmek elde etmek üzere, içecekler ve ara öğünlerde atıştırılan bisküviler var
Hangi mahsul, ne dek light?
Süt, yoğurt gibi yağı azaltılmış, light olan besinleri kolesterolü yüksek kişiler tüketebilirler Ama bu ürünlerin yağı azaltılırken protein, kalsiyum ve karbonhidrat miktarları artırılıyor Dolayısıyla kalori olarak light ya da adi sütyoğurt aralarında büyük ayrım yok
Diyet ekmek veya kepek ekmeğin bir dilimi ile beyaz ekmeğin bir dilimi hemen hemen aynı kaloriyi içeriyor 1 dilim ekmek ortalama 70 kalori
Perhiz bisküvilerin bir paketi 2 dilim ekmeğin kalorisinden biraz pozitif İki dilim ekmek sıradan 140 kalori
Light margarinmayonez; batmış yağ oranı düşürülerek nebati yağ ilavesi ile hazırlanıyor Fakat her bir gram yağ 9 kalori Dolayısı ile bitkisel ya da hayvansal olması kalorisini düşürmüyor
Light kolalı içecekler; içerdikleri kafein sebebiyle sınırsız tüketilmemeli Kafein yağ metabolizmasında olumsuz etki oluşturuyor ve aşırı tüketimde vücutta yağlanmaya niçin oluyor
Light baklava; şerbeti doğal tatlandırıcı kullanılarak üretilmiş olmasına karşın 100 gramında 366 kalori var 100 gr alışılagelmiş baklava 460 kalori
Light dondurma; yüzde 3050 daha az kalori içeriyor Şeker yerine suni tatlandırıcı kullanılıyor Yağ yerine lif miktarı yüksek ve düşük kalorili karbonhidratlar var Lakin süt ile üretilmiş bir ürün olduğu için fazla tüketilmesi yeniden pozitif kalori alımına neden oluyor
Light pizzalar; yüzde 35 daha eksik yağ taşıyan bu pizzalarda, sebzeleri artı tutarak lif miktarı artırılıyor ve beyaz un yerine kepekli un kullanılarak hamuru hazırlanıyor Kepekli pizzanın 100 gramında sıradan 215 kalori varken, bayağı pizzanın 100 gramında 270 kalori var
Light reçeller; şeker yerine fruktoz ve aspartam gibi tatlandırıcılar eklenerek yapılıyor 100 gramı ortalama 140 kalori içerirken, sıradan reçelin 100 gramı ortalama 300 kalori içeriyor Enerjisi benzeri yarıya düşürülmüş diye aldanmamak gerekiyor
Memorial Hastanesi Besin ve Perhiz Uzmanı Seçil Kenar: ‘Günlük kalori miktarına dikkat edilmeli ’
Yaz yaklaşırken kışın alınan kiloları vermenin heyecanı da başlıyor Bu dönem de süratli kilo atamak için birçok perhiz ve zayıflama yöntemi uygulanıyor Bu diyetlerin içeriğinde ise kişiye özgü dinç besinler yerine, hızlı kilo vermeyi amaçlayan düşük kalorili besinler yer alıyor Kişiler bu diyetleri yaparken öbür, güzel tatlardan vazgeçmemek için ise diyet ve light ürün tüketimini arttırıyor Ama yapılan kusur bu diyet ürünlerinin referans ürünlere kadar çok düşük kalorili veya ‘0 ’ kalorili olarak algılanması sonucunda kişi diyet yaparken kilo bile alabiliyor Bu cins ürünler diyetlerde yer alabilir ama mutlaka etiketleri okunarak ve diyetisyenin belirttiği tedarik ve sıklıkta tüketilmesi gerekmektedir Light ürünlerin etiket bilgileri okunarak tüketilmelidir Zayıflamak ya da kilosunu korumak isteyen bireylerin piyasadaki light ürünlerin fazla düşük kalorili veya kalorisiz olduğunu sanmasından nedeniyle, jurnal tüketilen light mahsul miktarında ve çeşidinde büyük bir çoğaltma gözlemliyoruz Bu artış aynı zamanda jurnal alınan kalori miktarının da artmasına niçin oluyor
‘Ekmeğin, şekerin ve margarinin lightı olmaz ’
Şekeri azaltılmış bir mahsul hâlâ içerdiği yağ nedeni ile kimi tüketicilerin tercih etmeyeceği bir mahsul olmaya devam edebilecektir Ama enerjisinde göreceli bir azalma olduğu düşünülmelidir Buna tarafından nelerin light ürün olabileceğini birazcık daha netleştirmek mümkündür Çikolata, içecek, baklava, dondurma gibi ürünlerde light olma koşulu genelde şeker yerine tatlandırıcı kullanımı ile sağlanır Bu Nedenle ürünün sağladığı enerji kayda değer ölçüde azalır Imal tekniğinde yoğun yağ kullanımı olan ürünlerde ya da doğal yapısından nedeniyle yağ taşıyan gıdalarda, yağ içeriğinin yüzde 25 azaltılması ile de light mahsul elde edilir Diğer yandan esmer şeker, margarin ve light ekmek olarak satılan gıdalarda bu bileşenlerin yüzde 25 oranında düşmesi beklenemez Özellikle ekmek formulasyonunda herhangi bir şeker ve yağ ilavesi olmadığından ve uygulanan teknolojiler yolu ile enerjisinde yüzde 25 ’lere varan azalmalar sağlanamayacağından “light olarak açıklama edilmesi fazla doğru değildir Benzer nedenle zaten başlıca bileşeni karbonhidrat olan şekerlerin ve başlıca bileşeni yağ olan margarinlerin de light olarak tanımlanmaları çok doğru olmaz *