Brokoli hakkında bilgi, brokolinin yararları, brokolinin faydası, Brokolinin besin değerleri, Brokolinin sağlığa faydaları
Uzmanlar, brokolide, havuctakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu soyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu icilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor Beta karotenin, guclu bir kanser savaşcısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor
Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını cizen uzmanlar, yuksek miktarda kalsiyum, kukurt, potasyum ve selenyum maddeleri icerdiğini belirtiyor Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuc veya elma suyu ile karıştırılarak icilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor
Brokolinin ceşitleri, taşıdığı renklere gore de, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil başlı ceşit olarak uce ayrılır Ciğ ya da pişirilerek tuketilen brokoli, haşlandığında icerdiği vitaminlerin coğu kaynayan suya gececeğinden bu su dokulmeyip değerlendirilmelidir Kalorisi duşuk bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tuketilmeye cok uygundur
BESİN DEĞERLERİ
100 gr ciğ (pişirilmemiş) brokolinin icerdiği besin değerleri şoyle sıralanır: 34 kalori; 2,5 gr protein; 2,9 gr karbonhidrat; 0,2 gr yağ; 0 kolesterol; yuksek oranlarda lif; 76 mgr fosfor; 100 mgr kalsiyum; 0,8 mgr demir; 10 mgr sodyum; 336 mgr potasyum; 24 mgr magnezyum; 0,6 mgr cinko; 010 mgr B1 vitamini; 020 mgr B2 vitamini; 87 mgr C vitamini; 13 mgr E vitamini ve kucumsenemeyecek oranda A vitamini kaynağı betakaroten
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Brokoli bedeni kanser tehlikesine karşı korur: Yapılan son bilimsel araştırmalar, Turpgiller familyasındaki sebzelerin kansere karşı bedeni koruduğu; ozellikle brokolinin yenilmesinin, akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu iyice azalttığını ortaya koymuştur
Brokoli, yuksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri icerir: Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi gecirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en aza indirger
Yuksek oranlarda demir ile folik asit iceren brokoli kansızlığı onler Ayrıca doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının acık olması) hastalığına yakalanmış cocuk doğurması rizikosunu en aza indirir
Uzmanlar, brokolide, havuctakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu soyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu icilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor Beta karotenin, guclu bir kanser savaşcısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor
Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını cizen uzmanlar, yuksek miktarda kalsiyum, kukurt, potasyum ve selenyum maddeleri icerdiğini belirtiyor Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuc veya elma suyu ile karıştırılarak icilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor
Brokolinin ceşitleri, taşıdığı renklere gore de, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil başlı ceşit olarak uce ayrılır Ciğ ya da pişirilerek tuketilen brokoli, haşlandığında icerdiği vitaminlerin coğu kaynayan suya gececeğinden bu su dokulmeyip değerlendirilmelidir Kalorisi duşuk bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tuketilmeye cok uygundur
BESİN DEĞERLERİ
100 gr ciğ (pişirilmemiş) brokolinin icerdiği besin değerleri şoyle sıralanır: 34 kalori; 2,5 gr protein; 2,9 gr karbonhidrat; 0,2 gr yağ; 0 kolesterol; yuksek oranlarda lif; 76 mgr fosfor; 100 mgr kalsiyum; 0,8 mgr demir; 10 mgr sodyum; 336 mgr potasyum; 24 mgr magnezyum; 0,6 mgr cinko; 010 mgr B1 vitamini; 020 mgr B2 vitamini; 87 mgr C vitamini; 13 mgr E vitamini ve kucumsenemeyecek oranda A vitamini kaynağı betakaroten
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Brokoli bedeni kanser tehlikesine karşı korur: Yapılan son bilimsel araştırmalar, Turpgiller familyasındaki sebzelerin kansere karşı bedeni koruduğu; ozellikle brokolinin yenilmesinin, akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu iyice azalttığını ortaya koymuştur
Brokoli, yuksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri icerir: Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi gecirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en aza indirger
Yuksek oranlarda demir ile folik asit iceren brokoli kansızlığı onler Ayrıca doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının acık olması) hastalığına yakalanmış cocuk doğurması rizikosunu en aza indirir