iltasyazilim
FD Üye
Karadenizin tarım ürünleri, Karadeniz tarım ürünleri, Karadeniz bölgesi tarım ürünleri
Her mevsim yağış görülmesi yaz kuraklığı isteyen ( buğday arpa yulaf çavdar mercimek pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir Kıyı kesimde tahılın yerini darı almıştır
karadeniz Bölgesinde yetişen başlıca tarım ürünleri şunlardır:
Fındık : Trabzon Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır
Dere : Giresun'dan Gürcistan'a değin olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam nehir üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en kuytu olan ürünlerimizdendir
Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Ayrıca Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %13'ü bölgeden karşılanır
Darı : Bütün kıyı baştan başa yetiştirilir
Elma : Bölgede Amasya ilk olarak edinmek üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir
Şekerpancarı: Amasya Tokat Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır
Ketenkenevir: Kastamonu öncelikle elde etmek üzere Sinop Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir
Soya Fasulyesi: Ordu Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır
Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin Yusufeli) tarımı yapılır
Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır
Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır *
Her mevsim yağış görülmesi yaz kuraklığı isteyen ( buğday arpa yulaf çavdar mercimek pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir Kıyı kesimde tahılın yerini darı almıştır
karadeniz Bölgesinde yetişen başlıca tarım ürünleri şunlardır:
Fındık : Trabzon Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır
Dere : Giresun'dan Gürcistan'a değin olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam nehir üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en kuytu olan ürünlerimizdendir
Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Ayrıca Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %13'ü bölgeden karşılanır
Darı : Bütün kıyı baştan başa yetiştirilir
Elma : Bölgede Amasya ilk olarak edinmek üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir
Şekerpancarı: Amasya Tokat Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır
Ketenkenevir: Kastamonu öncelikle elde etmek üzere Sinop Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir
Soya Fasulyesi: Ordu Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır
Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin Yusufeli) tarımı yapılır
Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır
Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır *