Brokolinin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir ? Brokoli hakkında data brokolinin yararları Brokolinin sağlığa faydaları Birbirinden şifalı besinlerden biri olan brokolinin faydaları ile ilgili olarak sizlerle paylaşabileceklerimiz şöyle meleklerbrokolininsagligimizafaydalarinelerdir5c5072e8bbc90alt 1548776164 1548776164 brokolininsagligimizafaydalarinelerdir5c5072e8ec03ebrokolininsagligimizafaydalarinelerdir5c5072e8ec03e brokolininsagligimizafaydalarinelerdir5c5072e8ec03e Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor Beta karotenin, zinde bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuç ya da elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor Brokolinin çeşitleri, taşıdığı renklere kadar de, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil başlı çeşit olarak üçe ayrılır Ham ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde bulunan brokoli, dondurularak saklanmaya ve daha sonra tüketilmeye çok uygundur BESLENME DEĞERLERİ 100 gr ham (pişirilmemiş) brokolinin içerdiği gida değerleri şöyle sıralanır: 34 kalori; 2,5 gr protein; 2,9 gr karbonhidrat; 0,2 gr yağ; 0 kolesterol; yüksek oranlarda lif; 76 mgr fosfor; 100 mgr kalsiyum; 0,8 mgr demir; 10 mgr sodyum; 336 mgr potasyum; 24 mgr magnezyum; 0,6 mgr çinko; 010 mgr B1 vitamini; 020 mgr B2 vitamini; 87 mgr C vitamini; 13 mgr E vitamini ve küçümsenemeyecek oranda A vitamini kaynağı betakaroten SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Brokoli bedeni kanser tehlikesine aleyhinde korur: Yapılan son bilimsel araştırmalar, Turpgiller familyasındaki sebzelerin kansere aleyhinde bedeni koruduğu; özellikle brokolinin yenilmesinin, akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu iyice azalttığını ortaya koymuştur Brokoli, yüksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri içerir: Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en aza indirger Yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler Ayrıca doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en aza indirir